Читај ми!

Додик: "Талачка криза" - политичка представа

"Талачка криза" у Сарајеву била je инсценирана политичка представа, чији је крајњи циљ био уставно увођење новог "грађанства", негирањем националних права три народа у БиХ, сматра Милорад Додик. БиХ се распада и та држава је право чудо и светски феномен одржавања, оцењује председник РС.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је "талачка криза" у Сарајеву била исценирана политичка представа, чији је крајњи циљ био уставно увођење новог "грађанства" - негирањем националних права три народа у БиХ.

Према његовом мишљењу, у следећих неколико месеци готово је немогуће очекивати заседање било којег тела на нивоу БиХ.

Додик је рекао да је заказао састанак са свим политичким представницима о решавању проблема који је настао након што су прошлег четвртка учесници протеста због непостојања закона о јединственом матичном броју грађана (ЈМБГ) више од 12 сати блокирали државне институције БиХ у Сарајеву.

У главном граду БиХ тада су остали заточени службеници, странци који су учествовали на банкарском скупу и посланици парламента БиХ, међу којима и посланици из РС.

"Ми желимо да то функционише. Али, напросто, ми сада имамо проблем са људима који кажу да не желе тамо ићи, јер не знају када ће их поново блокирати", рекао је Додик за босанско-херцеговачко издање дневника "Вечерњи лист".

Наводећи да су кризу режирали одређени политички представници из Сарајева, Додик је рекао да је главни циљ било настојање да се "појача мећународни интервенционизам високог представника" у БиХ.

"Највећи проблем је нефункционисање Федерације БиХ (ФБиХ), као и одлуке високог представника", рекао је Додик и додао да постоји одређена спрега Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одређених амбасада у Сарајеву и бошњачких политичких кругова у правцу промоције новог "грађанства" у БиХ, а то је имало за циљ елиминисање конститутивности народа.

Према његовим речима, на тај начин дошло је до "срамног предлога о новом уставу ФБиХ" и да сви буду само грађани.

Нису проблем, додао је Додик, грађанска права, али јесте проблем да се негирају национална права људи који желе да то афирмишу, а ти су у већини.

На питање када ће доћи у Сарајево, Додик је одговорио да није био одавно, а не зна ни када ће.

"БиХ се распада", закључио је Додик и додао да је та држава "право чудо" и "светски феномен одржавања".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару