Верски лидери за БиХ у Европској Унији

Представници верских заједница у БиХ, осим Српске православне цркве потписали Декларацију у којој подржавају улазак БиХ у ЕУ. Српску православну цркву представљала два свештеника који су учествовали као посматрачи.

На међународном самиту о миру и помирењу у Бањалуци, представници верских заједница у БиХ, осим Српске православне цркве потписали Декларацију у којој подржавају улазак БиХ у Европску унију, преноси Дојче веле.

СПЦ није хтела да учествује у изради Декларације и њеном потписивању, али су њени представници присуствовали као посматрачи.

Представници верских заједници упутили су апел лидерима у БиХ да почну са испуњавањем својих обавеза. Декларација између осталог охрабрује политичаре на што хитније спровођење пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци".

Документ су потписали у име Јеврејске заједнице у БиХ Игор Кожемјакин, поглавар Исламске заједнице Хусеин Кавазовић, бањалучки муфтија Едем Чамџић, бањалучки бискуп Фрањо Комарица и надбискуп врхбосански кардинал Вунко Пуљић.

Реис ул улема исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић је рекао да се нада да је Декларација истински корак напред.

"Важније је да се ми, поглавари верских заједница понашамо у духу Декларације. И мислим да из Бањалуке шаљемо снажну поруку мира, суживота и толеранције", објаснио је Кавазовић.

Кардинал Винко Пуљић је рекао да сви морају бити градитељи мира, а на питање зашто су представници СПЦ учествовали само као посматрачи Пуљић каже да се та одлука мора да поштовати.

"Ми не можемо никога да присилимо. Отворени смо да тражимо пут за сваку сарадњу са другима", каже Пуљић.

На тродневном самиту у Бањалуци учестоваће близу 200 учесника међу којма је шест председника парламента земаља региона. Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да прошлост треба оставити у прошлости и у оквиру регионалне сарадње разговарати о ономе што повезује државе.

Међу учесницима су и Високи представник за БиХ Валентин Инцко који је рекао да је добро да верски лидери раде на помирењу и да би било још боље да широке масе то прихватају. 

Самит је почео молитвеним скупом у Бањалучкој бискупији. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару