Читај ми!

Дунав у Мађарској оборио рекорд

Хиљаду људи евакуисано широм Мађарске, док је у Будимпешти Дунав достигао рекордни ниво од 890 центиметра. Ванредно стање остаје на снази, рекао мађарски премијер Виктор Орбан.

Због поплавној таласа у Мађаркој евакуисано је око хиљаду људи. Ниво Дунава код Будимпеште достигао рекорних 890 центиметара али власти у Мађарској не очекују даљи раст те реке.

Дунав је данас у Будимпешти достигао рекордан ниво од 8,90 метара, али се не очекује да ће даље расти, кажу власти које додају да се насипи дуж те реке у Мађарској добро држе.

"Ниво Дунава стагнира на 8,90 метара, не очекујемо знатно повећање", рекао је градоначелник Будимпешта Иштван Тарлос.

Стручњаци су раније за вечерас предвидели врхунац водостаја Дунава у Будимпешти од 8,95 метара.

Највиши водостај ће вероватно потрајати шест сати, а смањење се очекује у наредних седам до осам дана.

Приобаље у Будимпешти ће поново бити употребљиво тек када ниво Дунава падне на испод 6,50 метара.

Током последње велике поплаве, 2006. године, у Будимпешти је водостај био 8,60 метара.

Заштитни насипи на обали Дунава ојачани су у дужини од око 700 километара. Затворена су 44 пута, а без струје је остало око 5.000 становника. Уведена су и ограничења у ваздушном саобраћају, у близини границе са Словачком.

Свега око 1.000 људи је евакуисано широм Мађарске, из предострожности. Три села Пилисмарот, Демес и Кисороши су још опкољена водом и снабдевају се чамцима.

Мађарски парламент се спрема да продужи ванредно стање уведено почетком прошле недеље због опасности од поплава, изјавио је јутрос мађарски премијер Виктор Орбан.

Мађарска је, за сада, успела да избегне хаос који су највеће поплаве у последњих 10 година изазвале у другим деловима централне Европе, а нико није страдао нити је теже повређен.

И у суседној Хрватској спремају се за поплавни талас. Водостај Дунава код Батине премашио је шест и по метара, па су успостављене ванредне мере одбране од поплава. Врх воденог таласа очекује се у петак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару