Нови протест у Сарајеву

Испред зграде Парламента БиХ неколико стотина студената и грађана поново се окупило како би поручили да не одустају од својих захтева да се трајно реши проблем непостојања закона о јединственом матичном броју грађана.

Неколико стотина студената и грађана поново се окупило испред зграде Парламентарне скупштине БиХ како би поручили да не одустају од својих захтева да се трајно реши проблем непостојања закона о јединственом матичном броју грађана (ЈМБГ).

"Настављамо окупљање испред зграде парламента БиХ. Истрајни смо, нисмо исполитизовани, мирни смо и достојанствени и такви намеравамо да останемо", казао је агенцији Фена председник Удружења грађана "Зашто не" Дарко Бркан.

И данашње окупљање је почело спонтано, путем социјалних мрежа, а протесту присуствују Сарајлије, Зеничани, Тузлани, Бањалучани и грађани других градова Босне и Херцеговине.

Полиција обезбеђује скуп, а према Бркановим речима, њени припадници су од почетка протеста у четвртак били коректни.

"Скуп ће трајати докле год људи имају потребу", рекао је Бркан и поручио да је "ово тек почетак".

Како је јавио портал Klix.ba, једно од најпрепознатљивијих лица грађанских протеста је сарајевски глумац Феђа Штукан, који се и данас обрео испред зграде Парламента.

"Сваки дан ћемо се налазити овде и договарати. Ту се формира један мали покрет. Можда више није ни мали, а у шта ће се то касније претворити не знамо. Верујем да може израсти у нешто велико. Ове кафе ће се одржавати сваког дана и остајаћемо ту цео дан или ноћ, зависно од тога како се ствари буду одвијале. Идеја нам је да разговарамо о свим проблемима и да се скупе људи који имају исти проблем и желе да постигну исти циљ", рекао је Штукан.

Према његовим речима, један од услова да се приступи протесту је да се буде "антинационалиста".

Протеклих дана у градовима широм БиХ грађани су протестовали због непостојања закона о ЈМБГ-у, а највеће демонстрације, које су прерасле у праву драму, одржане су у у четвртак у Сарајеву.

Учесници протеста су у четвртак у Сарајеву држали под опсадом више од 12 сати Савет министара БиХ и парламент, не дозволивши излазак из зграда запосленима и странцима који су учествовали на годишњој скупштини Европског фонда за југоисточну Еуропу (ЕФСЕ).

Блокада је окончана уз посредовање високог представника Валентина Инцка, а заробљени људи из зграда парламента и Савета министара евакуисани су под полицијском пратњом у петак у раним јутарњим сатима.

Председник РС Милорад Додик истакао је да је циљ протеста у Сарајеву био политички притисак који је требало да доведе до интервенције међународне заједнице и Канцеларије високог представника.

Додик је нагласио да Сарајево није безбедно за рад представника РС.

Политичке странке из РС инсистирају да се у БиХ успоставе потпуно нова регистрациона подручја за давање ЈМБГ-а, која неће прелазити међуентитетску границу, док бошњачке странке желе да подручја буду без међуентитетске поделе.

Наиме, Бошњаци траже да у једно регистрационо подручје уђу Сарајево, Источно Сарајево и општина Пале, као што је било пре рата.

Новорођеним грађанима БиХ због тога је тренутно онемогућено издавање ЈМБГ-а, због чега не могу да добију ни друге личне исправе.

Влада РС је донела додатну Уредбу којом је регулисано ово питање и власти РС тврде да њихови грађани немају проблем са издавањем ЈМБГ-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару