Читај ми!

Државни званичници на Сплит прајду

На трећем по реду Сплит Прајду, односно Поворци поноса ЛГБТ популације, учествовало неколико стотина активиста из Хрватске и региона, али и државни званичници и јавне личности. Скуп протeкао у мирној атмосфери.

Трећи по реду Сплит прајд који је под мотом "потпуна равноправност" одржан у Сплиту с око 500 учесника међу којима су били градоначелник Иво Балдасар, министарка спољних послова Весна Пусић и министар управе Арсен Баук, прошао је без икаквих инцидената.

За разлику од првог сплитског прајда који је обележен вређањем и нападима на учеснике, лањски и нарочито овогодишњи скуп у организацији удружења "Искорак" и "Контра" из Загреба и "Ришпет" из Сплита прошао је без икаквих инцидената и интервенција полиције која је у великом броју, иако мањем него лане, обезбеђивала скуп.

Након што су прошли центром града, учесницима скупа на Риви (обали) су се обратили градоначелник Иво Балдасар и његов заменик Горан Ковачевић.

"Ово су људска права и не можемо их негирати. ЛГБТ заједница је део људске заједнице", рекао је Балдасар, додавши да су и Сплићани нормални људи. "Сплит је једном погрешио, али то је сада исправио", рекао је Балдасар.

Шефови удружења "Искорак" и "Контра" Еди Булић и Сања Јурас нагласили су значење учешћа гостију из околних земаља и нагласили да "људска права не могу чекати".

"Тражимо право на брак и ванбрачну заједницу и заштиту наших породичних живота без сегрегације и дискриминације", рекла је Јурас а политичарима поручила да учешће у поворци поноса није довољно, већ треба предузети конкретне кораке, од стварања законске равноправности истополних заједница до увођења националног програма за сузбијање дискриминације, што је са своје стране нагласио и Булић.

Министарка Пусић која већ 10-ак година учествује у поворкама поноса у Загребу, а онда и у Сплиту рекла је новинарима да је данашњи скуп "прослава грађанских слобода, права, али и прослава ограничења докле држава сме ићи у приватну сферу". "Због тога сам дошла то подржати", додала је Пусићева.

Министар Баук најавио је доношење закона који ће по правима, од наслеђивања до уздржавања, изједначити хетеросексуалне и хомосексуалне брачне заједнице , осим дела који се тиче усвајања деце.

За разлику од претходне две године, градске власти с новим градоначелником изишле су у сусрет учесницима скупа, јер су дозволе за одржавање скупа брзо издате, а данас се први пут у историји града на службеном градском јарболу завиорила ЛГБТ застава дугиних боја.

Балдасар је најавио и да ће градске власти обезбедити један од градских простора за ЛГБТ центар, једнако као и за свако друго удружења и подржао захтев за изједначавање права истополних заједница с правима хетеросексуалних, као и права деце тих људи.

''Њихова дискриминација била би очетак расизма и само корак до концлогора", рекао је. Балдасар пре почетка скупа.

Локални медији известии су да полиција прати скуп с мање људи него лане, од којих је део дошао из колних полицијских управа, а било је и 40 редара.

Полиција је испразнила трасу проласка колоне и окружила Риву. Један хеликоптер надлетало је центар града, а скуп је сниман.

Противници поворке спровели су миран бојкот скупа. Хајдукови навијачи поручили су да истополне заједнице данас могу бити на Риви, а да ће се видети за друге дане, док је "Урбана десница" позвала грађане да испразне центар града и суботње послеподне у породичној атмосфери проведу на плажама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару