Додик: Нисам заинтересован за позицију у БиХ

Од општих избора у БиХ следеће године очекујем победу СНСД-а, странке која је направила много доброг за РС, иако опозиција све то критикује и омаловажава, каже Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да још није размишљао на коју позицију ће се кандидовати на општим изборима у БиХ 2014. године, али да није заинтересован за било какву функцију на нивоу БиХ и да му је примарно јачање Републике Српске.

"У неким алармантним условима могло би се десити нешто у том погледу, али то не би било са циљем да градим БиХ, јер ја у њу не верујем. Ако бих отишао тамо, то би био знак да је БиХ на издисају", истакао је Додик, у интервјуу за Прес Републике Српске.

Додик је рекао да од општих избора 2014. године очекује победу СНСД-а, странке чији је председник, а која је, како је додао, направила много доброг за РС, иако опозиција све то критикује и омаловажава.

Председник РС је негирао да влада не улаже у општине у којима је Српска демократска странка на власти, и оценио да СДС "заговара опасну тезу, а то је подела РС на источни и западни део".

"Несумњиво је да се на истоку РС теже живи, али нема запостављања тог дела и лажу сви који то говоре. Републички потенцијали су у процентуалном смислу ангажовани много више у источном делу РС, него у западном", рекао је Додик.

Коментаришући најаву обележавање 100. годишњице сарајевског атентата, 2014. године, председник РС је рекао да тај догађај свакако треба обележити, "без обзира на то што га у Сарајеву све више доживљавају као терористички чин, што је сулудо".

Додик је додао да је категорично против тога да се уједно обележава и "опсада Сарајева".

"Универзитет Сорбона тим поводом треба да огранизује научни скуп и немам ништа против тога да у томе учествују наши научници, али ако ће то заједно са Сорбоном организовати приватни факултет Ејупа Ганића, онда сматрам да ми у томе не треба да учествујемо, јер врло добро знамо ко је Ганић. Ми ћемо централну манифестацију 100. годишњице сарајевског атентата организовати у Андрићграду", рекао је председник РС.

Додик је изразио задовољство радом владе РС и поновио да постоји одлучна борба против криминала и корупције, па у том смислу нико није заштићен.

Говорећи о бриселском споразуму Београда и Приштине, Додик је рекао да га није прочитао и да о њему зна само оно што је сазнао из медија. Он је истакао да подржава борбу Срба са Косова за статусно решење и да може више од других да разуме њихов положај и процесе кроз које пролазе.

"Али, рекао сам им и то да је адреса на којој треба да траже решење искључиво Београд и да ће РС пратити став званичног Београда", додао је председник РС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару