Читај ми!

Тужилац: Будимира насамарили сарадници

Поднет захтев за поновно одређивање притвора председнику Федерације БиХ Живку Будимиру. Тужилаштво БиХ у захтеву међутим, каже, да нема доказа да је Будимир лично примао мито у замену за помиловање и да су га насамарили сарадници.

Тужилаштво Босне и Херцеговине поново је затражило од суда да председнику Федерације БиХ Живку Будимиру одреди притвор, али је на рочишту тужилац по први пут напоменуо да заправо и нема доказа да је Будимир лично примао мито да би помиловао особе осуђене за различита кривична дела.

"Тврдим да је много пута Будимир насамарен од својих сарадника, али је знао да узимају новац за помиловања и није реаговао", изјавио је тужилац Олег Чавка на суду и није директно оптужио Будимира да је лично примао мито.

Како је образложио Чавка, током вишемесечног прислушкивања телефонских разговора утврђени су бројни контакти у вези са помиловањем, али сви ти разговори још су предмет анализа.

Рекао је да је спорно то што је актуелни председник ФБиХ између осталог помиловао и више десетина особа осуђених за кривична дела као што су убиства или силовања.

Ипак, основни разлог због којег је тужилац поново тражио притвор за Будимира је чињеница да он поседује и држављанство Хрватске, па сматрају да ће, ако остане на слободи, побећи у Хрватску у покушају да избегне кривични поступак.

Уз Будимира су за наводну корупцију осумњичени његов саветник Петар Баришић, функционер Министарства правосуђа ФБиХ Хидајет Халиловић и Сауд Кулосман и Иван Јурчевић, председници бошњачке односно хрватске организације ветерана.

Будимирови адвокати инсистирали су на чињеници да је он недужан и да ће то и доказати, а одбацили су могућност да би он побегао у Хрватску.

Суд ће одлуку о захтеву Тужилаштва за поновно одређивање притвора донети у року од 48 сати.

Будимир је раније провео у притвору готово месец дана, а из њега је пуштен крајем маја након што је Уставни суд БиХ оценио да су докази због којих је притворен били недовољни за одређивање такве мере, пише агенција Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару