Читај ми!

Јанши две године затвора

Бившег премијера Словеније Јанеза Јаншу суд у Љубљани осудио на две године затвора и новчану казну од 37.000 евра због умешаности у корупцију у афери "Патриа". Јанша је пресуду оценио неодрживом, срамотном и политички мотивисаном.

Бивши словеначки премијер и лидер опозиције Јанез Јанша неправоснажно је пред судом у Љубљани осуђен на две године затвора и новчану казну од 37.000 евра због умешаности у корупцију у афери "Патриа".

Како је јавила агенција СТА, двојица Јаншиних бивших сарадника,Тоне Кркович и Иван Чрнкович, осуђена су у истој афери на по 22 месеца затвора и новчане казне од по 37.000 евра. 

Они су проглашени кривим за примање мита током потписивања уговора између словеначке владе и финске компаније "Патриа" о набавци оклопних возила у вредности од 278 милиона евра 2006. године.

Јанша је пресуду оценио неодрживом, срамотном и политички мотивисаном.

"Таква пресуда представља срамоту за целу државу и неће моћи да се одржи", рекао је Јанша на конференцији за новинаре и додао да је реч о "монтираном процесу", иза којега види своје политичке противнике, јавила је агенција СТА.

Он је истакао да је пресуда била "написана унапред у политичким Мурглама", чиме је алудирао на некадашњег словеначког председника Милана Кучана, који живи у љубљанском кварту Мургле, као и на своје политичке конкуренте у левици.

Тужилац Андреј Ферлинц је прошле недеље на рочишту предложио да се Јанша осуди на две године затвора и новчану казну од 37.000 евра, тврдећи да је Јанша прихватио "обећану награду" компаније "Патриа" 2006. године, у време кад је био премијер, за њену победу на тендеру за опремање словеначке војске оклопним транспортерима.

За директора фирме "Ротис" Ивана Чрнковича, подизвођача и посредника у том уговору војске са "Патријом", и за официра словеначке војске Тонета Крковича, тужилац Ферлинц предложио је казну од по 22 месеца затвора и по 37.000 евра казне.

Сви оптужени од почетка процеса изјаснили су се као недужни.

У међувремену, суд се одлучио за издвајање поступка против аустријско-канадског бизнисмена Валтера Волфа, оптуженог за посредовање незаконитим провизијама "Патрије" и против некадашњег посланика Јаншине Словеначке демократске странке (СДС) Франца Загожена, јер је Волф недоступан суду и налази се у Канади, док је Загожен тешко болестан.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару