Румунија, несугласице око признавања Косова

Румунски премијер Виктор Понта за брже признавање независности Косова, док је председник Трајан Басеску много опрезнији по том питању. Ипак, Понта наглашава да Румунија треба да има усаглашен став унутар својих институција, да се усагласи са својим европским и трансатлантским партнерима, али и да не угрози традиционално добре односе са Србијом.

Румунски врх нема јединствен став по питању признања независности Косова. Председник Румуније Трајан Басеску се опрезно изјашњава по том питању док се премијер Виктор Понта отворено залаже за брже признавање независности Косова.

"Сваки пут радимо усаглашено, јер постоје три институционална играча - председник, влада и парламент и било би идеално за позиције свих тих институција да будемо и сагласни, иако сам ја више за брже признавање независности Косова, председник је много опрезнији од мене а бивши министри спољних послова имају своје мишљење", рекао је Понта.

Према речима Понте, битно је да Румунија има усаглашен став унутар својих институција, и да се усагласи са својим европским и трансатлантским партнерима, "а све што ми урадимо не треба да утиче на традиционалне, изузетне односе са Србијом".

Понта је на састанку спољнополитичких одбора навео да лично сматра да Румунија треба свој став према статусу Косову да усагласи са европским партнерима, с обзиром да су 22 члана Европске уније већ признала независност Косова.

Понта је рекао да комитети нису поставили рок у којем Румунија треба да усвоји свој коначан став према Косову већ да ће бити формирана радна група састављена од представника румунске дипломатије и посланика у спољнополитичким одборима парламента да би размотрила најновијим дешавањима која се тичу статуса Косова.

Понта је подсетио да само пет чланица ЕУ нису признале независност Косова и да је Румунија међу њима.

"Има мишљења да независност Косова никада не треба прихватити ни у каквом контексту, као и идеја којој сам све ближи да Румунија заузима став који је координисан са њеним европским и трансатлантским партнерима а. За сада, о овоме одлуку не може самостално да донесе нити влада, нити председник нити парламент. О овом начину размишљања сам већ разговарао с председником", рекао је Понта.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару