Читај ми!

Живко Будимир пуштен из притвора

Председник Федерације БиХ Живко Будимир пуштен из Казнено-поправног завода у Мостару. Суд поступио по наредби Уставног суда БиХ и донео решење о пуштању Будимира да се брани са слободе.

Председник Федерације Босне и Херцеговине Живко Будимир пуштен је нешто пре 22 сата из Казнено-поправног завода (КПЗ) у Мостару, где је провео протеклих скоро месец дана, пренели су босанскохерцеговачки медији.

Будимир је по изласку из затвора кратко новинарима рекао да је данас "победило правосуђе БиХ".

Суд Босне и Херцеговине поступио је по данашњој наредби Уставног суда БиХ и донео решење о пуштању Будимира да се брани са слободе.

Уставни суд БиХ прихватио је данас апелацију адвокатског тима Живка Будимира, а којом је затражено да Суд БиХ преиспита своје решење о притвору јер нису постојали докази за Будимирово притварање.

Суд је донео одлуку да апелацију усваја у погледу права на слободу, у складу с одредбама Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, изјавио је за Агенцију ФЕНА регистар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Укинута су решења Суда БиХ од 3. маја и од 27. априла ове године, а предмет је враћен Суду БиХ, који је дужан одмах да донесе нову одлуку.

Звонко Мијан такође каже да то практично значи обавезу за Суд БиХ да случај преиспита у складу са споменутим стандардима, који се односе на могућност лишавања слободе и да донесе нову одлуку.

Суду БиХ је наложено да, у складу са одредбама Правила Уставног суда БиХ, у року од осам дана од дана достављања ове одлуке обавести Уставни суд БиХ о мерама које су предузете како би се извршила ова одлука.

Живко Будимир, председник Федерације БиХ, ухапшен је 26. априла под сумњом да је примао мито да би давао помиловања осуђеницима.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару