Нови председнички кандидат "уздрмао" ХДЗ

У трку за председсника Хрватске званично улази и први човек Хрватске привредне коморе Надан Видошевић као нестраначки кандидат. Видошевић је био члан владајуће странке, међутим, кандидовањем за шефа државе мимо воље ХДЗ-а, искључен је из странке.

Председник Хрватске привредне коморе Надан Видошевић саопштио je да ће, као нестраначки кандидат, ући у утрку за председничке изборе који ће се одржати крајем ове или почетком 2010. године.

После ове одлуке, Видошевић ће бити искључен из чланства Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) јер се кандидовао мимо воље владајуће странке која већ има свог кандидата, Андрију Хебранга.

Видошевић је на данашњој седници скупштине Коморе изјавио да је одласком Иве Санадера велики број људи у ХДЗ-у "остао изгубљен" и да због тога снажније ударце очекује "с левице него деснице".

Видошевић ће остати на челу Привредне коморе и фабрике "Краш" до почетка председничке кампање.

На скупштини Коморе Видошевић је први пут јавно објавио да ће се кандидовати за шефа државе, због, како је навео, осећаја личне одговорности према људима који су га за председника Коморе бирали четири пута

Видошевић сматра да је Хрватска у овом тренутку највише угрожена на привредном подручју, па ће кључни задатак новог хрватског председника бити одбрана економског суверенитета, док војску, обавештајну заједницу и дипломатију треба ставити у функцију економије.

За Видошевића, који је био члан ХДЗ-а од самих почетака и у време када је странка била на коленима, ствари у тој странци отишле су у неприхватљивом смеру и због тога му, као је рекао, није преостало ништа друго него да у кандидатуру уђе самостално и независно, неповезан ни уз једну странку.

Председник Коморе предвиђа да за закуп медијског простора потрошити око 681.200 евра обећавајући да ће објавити имена донатора.

Портпарол ХДЗ-а Сунчица Главак изјавила је да "чланство у ХДЗ-у аутоматски престаје кад се члан кандидује на изборима без сагласности странке".

Главак је објаснила да ће формално избацивање Видошевића из странке обавити његова основна организација и нема потребе да се због тога састају виши органи ХДЗ-а.

Дан уочи Видошевићевог службеног уласка у председничку трку, председница ХДЗ-а, премијерка Јадранка Косор, поручила је да странка не може имати два кандидата и да ће Видошевић, уколико се кандидује бити избачен из странке.

Председнички кандидат ХДЗ-а Хебранг оптужио је Видошевића да је искористио странку да дође до високих позиција и оптужио га да је један од кључних криваца за економску кризу.

Према досадашњим анкетама, Хебранг заостаје за 15 одсто за кандидатом опозиционе Социјалдемократске странке Ивом Јосиповићем, а према истраживањима, за Хебранга неће гласати ни чланиви владајуће коалиције.

Хрватска социјално-либерална странка спремана је да подржи Видошевића, а подршку Хебранг нема ни код Хрватске сељачке странке, док су посланици мањина, међу којима и три српска, поручили да њиховом бирачком телу Хебранг није прихватљив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи