Читај ми!

Прослава Дана и славе Републике Српске

Република Српска прославила је Дан Републике и крсну славу Светог архиђакона Стефана. РС стабилна и јача него што је била ранијих година, рекао Милорад Додик. У Саборном храму Христа Спаситеља одржана свечана литургија.

Дан Републике Српске и крсна слава Свети Стефан прослављена низом манифестација у више градова, а централна свечаност тим поводом уприличена је у Културном центру "Бански двор", у Бањалуци, где је одржана академија под називом "Из Српске с љубављу" и додељено ордење заслужним грађанима.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске да је Српска стабилна и јача него што је била пре неколико година и позвао на јединство око кључних националних интереса.

"Не морамо се слагати у свим детаљима и методама, јер то је нормално у парламентарним демократијама, у којима се власт добија и губи на изборима, а не на улици", рекао је председник РС и позвао на "висок степен јединства свих релевантних политичких и друштвенх фактора у погледу кључних друштвених, републичких и националних интереса".

Додик је рекао да Српској никада није било лако, али да је народ смогао снаге да превазиђе све тешкоће, свестан потребе њеног стварања и очувања.

Желимо да Република Српска буде вечна на добробит српског народа и свих грађана који у њој живе. Желимо да Српску сачувамо за наше потомке, који никада не смеју заборавити жртве поднесене у њеном стварању, и да их се сећају са захвалношћу и дужним поштовањем", навео је Додик.

Он је указао да су за стварање Српске многи дали животе, а њихове породице остале су трајно ожалошћене.  Република им то није заборавила и никада неће заборавити", рекао је председник РС.

Додик је подсетио да је, покренувши политички покрет за одбрану српског народа, стварајући Српску у процесима распада бивше Југославије, тадашње политичко и војно руководство Српске имало чврсто уверење да је стварање Републике Српске гарант опстанка Срба на овим просторима.

Потврђен континуитет РС

Према његовим речима, Дејтонским мировним споразумом окончан је грађански рат у БиХ, али и потврђен континуитет и међународно-правни субјективитет Републике Српске, која је потписница свих анекса овог споразума.

"Враћање изворном Дејтонском споразуму наш је политички правац. То значи да је за сваку одлуку на нивоу БиХ потребан претходни споразум страна, као што је и предвиђено важећим Уставом, а стране су Република Српска и Федерација БиХ", рекао је Додик.

Истичући да је једина самоодржива заједница у БиХ, он је напоменуо да Српска неће пристати да трајно спроводи одлуке које су наметнули високи представници, донесене на неуставан и незаконит начин, противно њеним интересима.

Додик је казао да Српска поштује територијални интегритет и међународни суверенитет БиХ успостављен словом , а не духом Дејтонског споразума.

"Али, исто тако захтевамо да се поштују и наша права, као конститутивног народа и Републике, која је свој суверенитет унела у БиХ", рекао је Додик.

Председник Српске истакао је да је Република данас незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, да има активан одговор на сва актуелна питања, те да се њен став поштује на регионалном и ширем плану.

"Успоставили смо партнерске односе са свим државама у региону, одржавамо контакте, дијалог и сарадњу у капацитету који нам је дат Уставом и Дејтонским споразумом са свим кључним светским факторима од ЕУ, САД, Русије до Кине, Израела и исламских земаља", наводи Додик.

Он је напоменуо да сарадња са братском Србијом, у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама, и даље остаје приоритет, а да ће се тој сарадњи у наредном периоду дати нови подстицаји.

Додик каже да европске интеграције остају један од стратешких праваца, али не по сваку цену, и да се не могу користити за моделирање и промену политичког система у БиХ.

Свечана литургија

Обележавање Дана и крсне славе почело је служењем свете архијерејске литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, којој су присуствовали председник Српске Милорад Додик, представници извршне и законодавне власти, као и српски представници у институцијама БиХ.

Владика Василије је у обраћању нагласио да је Република Српска заливена крвљу њених најбољих синова и кћери и поручио да Српску треба чувати као зеницу ока.

"Они који су живот дали у одбрани свог народа и његових светиња опомињу нас да будемо сејачи љубави и мира, и да чувамо јединство наше државе Републике Српске", поручио је владика Василије.

Година 2012. била је година јубилеја за Републику Српску, обележена низом манифестација њених институција у целој земљи, а Република Српска показала је истрајност да опстане и чак је и додатно ојачала своју политику позицију, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик, поводом Дана и крсне славе РС.

"Та политика подразумева да наметнемо позицију да РС буде незаобилазан фактор, да је ставимо на место које јој Уставом припада", рекао је Додик, наглашавајући да нико не би требало да се мири с наметнутим решењима.

Председник РС нагласио је да је Европска унија, током целе прошле године, "с позиција моћи и силе вршила притисак на РС да пристане на измену Устава".

"Подржавајући високе представнике свих претходних година, Европска унија је противуставно и недемократски наметала решења, а она и даље истрајава на томе, као и на многим другим стварима и начинима који би допринели урушавању Српске", рекао је Додик за РТРС.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи