Отворен Стратешки форум на Бледу

Дводневни међународни Стратешки форум, на коме учествује неколико стотина истакнутих гостију из Европе и света, отворен је на Бледу. Разговара се о јачању привредне сарадње земаља западног Балкана, као и о помоћи за излазак из глобалне економске кризе.

Стратешки форум "Политика привредне кризе" отворен је данас на Бледу, уз учешће 415 политичара и привредника из света, а скуп је посвећен актуелној светској привредној и финансијској кризи.

Отварајући Форум, словеначки председник Данило Тирк, премијер Борут Пахор и министар спољних послова Самуел Жбогар говорили су о важности међународне сарадње у тражењу излаза из кризе. 

Председник Тирк је нагласио да кризу треба претворити у шансе за развој. Он је упозорио на неефикасност државних институција и оценио да је потребно наћи нове механизме, али није навео о којим механизмима је реч.

У оквиру данашњих билатералних састанака словеначки премијер и министар спољних послова састали су се и са хрватским министром спољних послова Горданом Јандроковићем.

Након разговора су рекли да ће нови састанак о питању словеначко-хрватске границе и деблокади хрватских преговора за улазак у Европску унију бити одржан на јесен.

Вечерас се састају и словеначки министар Жбогара и високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко.

На Форуму су предвиђене четири панел дискусије, а прве две се одржавају већ вечерас, после свечане вечере.

У првој панел дискусији Форума, коју води министар Жбогар, учествују премијер Македоније Никола Груевски, председник Доњег дома Парламента Чешке Мирослав Вилчек, министри спољних послова Турске и Луксембурга, Ахмет Давотоглу и Жан Аселборн, и државни
министар за спољне послове Индије, задужена за Европу Пренет Каур.

На панелу о европској безбедносној структури учествују министри спољних послова Мађарске и Словачке, Петер Балаш и Мирослав Лајчак, генерални секретар Организације за европску безбедност и сарадњу Марк Перин де Бришамбо, директор Одељења за политичке послове Генералног секретаријата Савета Европске уније Хелга Марија Шмит, бивши министар одбране Велике Британије, сада посланик Џефри Хун и директор московског центра Карнеџи Дмитри Тренин.

На панелу "Јачање привредног повезивања Западног Балкана као помоћ у изласку из кризе", учествоваће Бесим Бећај председник Привредне коморе Косова, заменик генералног секретара Савета за регионалну сарадњу Јелица Минић,  руководилац сектора за европске
интеграције Института за међународне односе у Загребу Вишња Самарџија и извршни директор банке К&Х Марко Вољч.

Други панел о Западном Балкану, под називом "Економски изазови Западног Балкана", окупиће више учесника, међу којима су министар спољних послова Албаније Лулзим Баша, министар за европске интеграције Црне Горе Гордана Ђуровић, министар спољне трговине БиХ Младен Зиројевић, заменик помоћника државног секретара за Југоисточну Европу САД Стјуарт Џонс и виши истраживач Института за међународне економске студије у Бечу Владимир Глигоров.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи