Читај ми!

"Дебели минус" у региону

У Хрватској је забележена пета жртва невремена. Снег у БиХ изазвао кварове на електричним водовима и проузроковао више саобраћајних удеса. У бањалучком насељу Дервиши погинуо радник који је чистио пругу. Снег и олујни ветар на северу Црне Горе.

Обилне падавине и јак ветар захватиле су цео регион. У Хрватској пет особа преминуле због хладноће или током чишћења снега. У већем делу земље снег је престао да пада, али су јутрос у измерене веома ниске температуре које ће се, према прогнозама, задржати све до наредног викенда.

Хрватска радиотелевизија јавила је да су од напора током чишћења снега јуче умрле три старије особе у Осијеку и Валпову у Славонији, и једна приликом чишћења снега у Питомачи у Вировитичко-подравској жупанији.

Најхладније је јутрос било на Завижану на Велебиту где је измерено - 14 степени, у Карловцу и Огулину -11, а на загребачком Сљемену -10 степени.

На подручју Сплита удари буре достижу 120 километара на час па су у прекиду све катамаранске линије.

У целој земљи на терену су зимске службе и чисте саобраћајнице, а према доступним подацима, осим у саобраћају, других значајних проблема није било.

За саобраћај и даље је затворен део аутопута Загреб - Сплит од Светог Рока до Поседарја па се вози обилазно преко Грачаца. У прекиду је и саобраћај на делу Јадранске магистале.

Због снежних падавина јуче је био успорен аутобуски и железнички саобраћај у целој земљи, а загребачки аеродором био је затворен за сабраћај до послеподне.

Снег који од прошле ноћи пада изазвао је кварове на електричним водовима, проузроковао више саобраћајних удеса на простору целе Босне и Херцеговине, а на прузи у бањалучком насељу Дервиши погинуо је радник који је чистио пругу.

У скоро свим деловима БиХ снег од јутрос пада слабијим интезитетом, али због великих падавина током јучерашњег дана и протекле ноћи снежни покривач негде, попут Бјелашнице, износи и 78 центиметара.

Међународни аеродром у Сарајеву ради без проблема, а отказан је само лет за Љубљану.

Струје нема на подручју Невесиња и Гацка, а саобраћај на свим локалним путевима и успонима и превојима се одвија отежано.

Магистралне и регионалне саобраћајнице чисте се према плану. У Требињу и Билећи током дана пало је 40 литара кише по квадратном метру.

На превојима Иван-седло, Нишићи и Романија обавезна је употреба ланаца за теретна возила.

Додатне потешкоће возачима местимично причињава јак ветар, а учестали су и одрони камења на коловоз.

До краћих застоја долази на деоницама где се изводе санациони радови и где је обавезно поштовање постављене сигнализације.

Током наредне ноћи, са недеље на понедељак, 9. и 10. децембра, очекује се нагли пад температуре, па ће понедељак осванути хладан са јаким мразевима и до минус 20 степени. Температура ће се у плусу задржати само у Требињу.

Јак олујни ветар у Црној Гори

Киша и снег на северу Црне Горе, стварају осим у саобраћају и проблеме у снабдевању струјом. Бројна сеоска домаћинства су без струје. Невреме које је захватило земљу донело је снежне падавине и јак олујни ветар, који су проузроковали нагли пад температуре. На Жабљаку је у девет сати измерено минус 12 степени.

У свим градовима на северу Црне Горе, али и у неким у централној области, температуре су испод нуле, у Пљевљима и Колашину минус осам, Никшићу минус четири, на Цетињу минус три.

Сви ови градови су под снежним покривачем, што додатно усложњава метеоролошке прилике.

Једино су Подгорица и црногорско приморје у малом температурном плусу, али због снажног северног ветра субјективни осећај хладноће је као да је температура испод нуле. 

Метеоролози за поподне очекују постепено разведравање, али ће се снажан ветар и даље задржати, због чега ће температуте у већем делу Црне Горе и даље бити у минусу.

Снег и поледица проузроковали су проблем у саобраћају, посебно на северу Црне Горе, због чега је из Ауто-мото савеза саветовано возачима да избегавају путовања.

Пут Шавник-Жабљак затворен је за саобраћај свих врста возила, због мећаве и јаких удара ветра. Магистрални пут Подгорица-Рибаревине затворен је за саобраћање шлепера и камиона са приколицом.

Снега има на путевима у западној и југозападној Македонији.

У Словенији су снежне падавине престале данас и сија сунце, али након јучерашњег хаоса на путевима саобраћајна полиција упозорава возаче на опрезну вожњу због екипа које чисте саобраћајнице од снега и посипају их сољу.

Након јучерашњих снежних сметова на подручју Постојне и исклизнућа аутобуса на регионалном путу Постојна-Пивка због чега су на аутопуту до Унца према мору настали већи застоји данас нема извештаја о већим потешкоћама на саобраћајницама.

У Чешкој је троје људи умрло током ноћи од хладноће, где се температура спустила до 20 степени испод нуле.  

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи