Коридор аргумент за реформе у БиХ

Министри владе Федерације БиХ, из партије ХДЗ 1990, неће учествовати у раду Владе док се не постигне политички договор о траси коридора 5-Ц. Након прегласавања хрватских министара по овом питању, ХДЗ 1990 одлучио да оживи идеју о промени систем одлучивања у Влади ФБиХ.

Председник странке ХДЗ 1990 Божо Љубић сматра да је прегласавање хрватских министара у федералној влади, приликом усвајања нове трасе Коридора 5-Ц аргумент за почетак свеобухватне реформе БиХ, која би допринела равноправности три конститутивна народа.

Сматрајући прегласававање политички и економски штетним, Љубић је навео да је "надгласавање једног конститутивног народа на тако важном питању врло лоша порука" и објаснио да се економска штета односи на утрошене десетине милиона конвертибилних марака за утврђивање претходне трасе и осталих потребних докумената.

Коридор 5-Ц представља део мреже паневропских коридора. Његова траса повезије Плоче, Сарајево и Осјек са Будимпештом.

Министри владе Федерације БиХ, из редова ХДЗ 1990 неће учествовати у раду федералне Владе док се не постигне политички договор о траси коридора 5-Ц.

Портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар напомиње да су политички разговори о овом питању, али и другим стратешким питањима неопходни, како се ситуације у којима се искључује мишљење једног народа више не би понављале.

"Ако видимо да има шансе да се реализује оно што је већ договорено и што је у сагласности са интересима и ставовима струке око коридора 5-Ц, министри ће се вратити. Могуће је у парламенту направити политички договор и променити ово питање ако има воље", додао је Вегар.

Федерални министри финансија, правде, туризма и околине и пољопривреде, водопривреде и шумарства Вјекослав Беванда, Феликс Видовић, Невенко Херцег и Дамир Љубић саопштили су да до даљег неће учествовати у раду Владе Федерације БиХ.

Након прегласавања хрватских министара у федералној Влади, ХДЗ 1990 је одлучио да оживи идеју о промени систем одлучивања у Влади ФБиХ.

"У нашем предлогу стоји да је за доношење сваке одлуке у Влади потребна барем једна трећина гласова министара из сваког конститутивног народа", рекао је Вегар, додајући да иницијатива раније није подржана, али да је сада јасно да је она итекако потребна јер се "свако мало дешава прегласавање Хрвата".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи