Читај ми!

Сукоби полиције и демонстраната у Љубљани

Око 10.000 људи вечерас у Љубљани протестује против градских и државних власти. Скуп почео да се претвара у сукоб с полицијом. Демонстранти носе пароле "Готови сте", "Лопови" и "Нисмо ни леви ни десни, него преварени".

На улицама Љубљане око 10.000 људи вечерас протестује против градских и државних власти, а скуп је почео да се претвара у сукоб с полицијом.

Маса људи се са Трга Републике, где је скуп био миран, уз инциденте пробија према зградама Владе и Скупштине Словеније, ограђеним антидемонстрантским баријерама.

Полиција их одбија, упозоравајући да демонстрације нису званично пријављене.

Премијер Јанез Јанша упозорава да је Словенија данас као буре барута и да би и "једна шибица могла да изазове пожар".

Демонстранти носе пароле "Готови сте" и "Лопови", протестујући на тај начин због најављеног смањења буџетских расхода и других непопуларних резова, које словеначка влада мора да изведе да би избегла банкрот.

Међу паролама које се могу видети је и "Нисмо ни леви ни десни, него преварени".

У недељу ће у Словенији бити председнички избори на којима ће се одлучивати између актуелног председника Данила Тирка и бившег премијера Борута Пахора, сада кандидата за шефа државе.

По анкетама објављеним данас у листу "Дело", Пахор има подршку 55 одсто бирача, а Тирк 24 одсто. Лист наводи да је могућа статистичка грешка плус-минус 2,5 одсто.

Словенија се суочава са највећом рецесијом међу свим државама које су чланице еврозоне. Од 2009. године забележен је привредни пад већи од осам одсто, док је стопа незапослености око 12 одсто.

Демонстрације су данас биле и у Копру, Ајдовшчини, Новом Месту и неким другим градовима, јуче су биле у Крању и Јесеницама, а за понедељак су поново најављене у Марибору.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи