Сет мера за ублажавање кризе у Црној Гори

Централна банка Црне Горе усвојила сет привремених мера за ублажавање ефеката светске економске кризе.

Централна банка Црне Горе усвојила је сет привремених мера за ублажавање ефеката светске финасијске и економске кризе, које се односе на повољније услове за репрограмирање кредита, класификацију активе банака и нижи обрачун резервација за кредитне губитке.

Ефекат предложених мера ће, сматрају у ЦБЦГ, довести до побољшања позиције банака и дужника, као и до очувања стабилности банкарског система.

Нове мере, како се истиче, моћи ће примењивати само банке с коефицијентом солвентности и показатељима ликвидности изнад прописаног минимума.

"Усвојене мере обезбеђују повољнији третман преструктурираних кредита одобрених привреди, уколико није било значајнијих кашњења у отплати", наводи се у саопштењу.

Банкама је омогућено да преструктурирају кредите грађанима који су, у условима глобалне финансијске кризе, остали без посла или им је знатније умањена зарада, као и да за те кредите не повећавају резервације.

Преструктурирање кредита до 30.000 евра

Дозвољено је преструктурирање кредита грађанима који не прелазе 30.000 евра, као и стамбених кредита, без лимита.

За кредите који се репрограмирају, банке не смеју наплаћивати накнаду, нити повећавати већ уговорену каматну стопу.

"Прву класификацију активе и издвајање резервација за потенцијалне кредитне губитке банке ће заврши према стању на дан 31. 08. 2009. године", одредила је ЦБЦГ.

"Кредите обезбеђене непокретностима, уколико вредност те некретнине значајно прелази износ потраживања, у периоду важења ових мера, банке ће, под одређеним условима, моћи да класификују у повољнију класификациону групу", наводи се у саопштењу.

Више о новим мерама, наводи се у саопштењу, ЦБЦГ ће објавити након консултација са банкарима и састанка Удружења банака, који је заказан за четвртак.

Савет ЦБЦГ је усвојио и квартални извешатај, према којем су прву половину 2009. обележили неповољни трендови, јер су се ефекти глобалне кризе у великој мери пренели на Црну Гору.

"У паду је био ниво БДП-а, као и његове најважније компоненте, индустријска производња, шумарство, грађевинарство, саобраћај, туризам, а присутне су тешкоће и у јавним финансијама", наводи се у извештају.

Као позитивни трендови издвојено је опадање стопе инфлације, дефицита текућег разчуна платног биланса, раст прилива страних директних инвестиција и запослености.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи