Читај ми!

Готовини би ћевапи могли да преседну?

Анте Готовина ће бити ухапшен ако, како је најавио, крене пут Сарајева, јер се против њега у БиХ води истрага због ратних злочина над Србима 1995, пишу бањалучки медији. Тужилаштво БиХ демантује могућност хапшења, јер против Готовине не постоје оптужница и потерница, већ само кривична пријава.

Хрватски генерал Анте Готовина, кога је Хашки трибунал ослободио кривице за злочине почињење током и након акције "Олуја", уколико крене пут Сарајева, макар и на ћевапе, морао би бити ухапшен на било ком граничном прелазу, пишу бањалучки медији.

Власти Републике Српске и БиХ дужне су да Готовину ухапсе због истраге коју против њега Тужилаштво БиХ води за ратне злочине над Србима у западнокрајишким општинама, почињене у лето 1995. године, наводи Прес Републике Српске.

Званичници Српске, како истиче лист, тврде да би домаћи правосудни органи требало да ухапсе Готовину, уколико он обистини своју најаву дату федералним медијима, у којој је поручио да "једва чека да дође у Сарајево и проба сарајевске ћевапе".

Представници Српске поручују да надлежне правосудне институције "треба да ноторног ратног злочинца стрпају иза решетака због крвавих трагова које је оставио на западу РС и БиХ".

Шеф тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак подсећа да је Центар јавне безбедности Бањалука још 30. јуна 2009. године Тужилаштву БиХ доставио кривичну пријаву против Анте Готовине и још 14 особа.

Он истиче да су Готовина и саучесници осумњичени да су од 8. до 17. септембра 1995, у склопу заједничке акције регуларне Хрватске војске, ХВО и тзв. Армије БиХ, под називом "Маестрал", на подручју Мркоњић Града, Гламоча, Грахова, Босанског Петровца, Дрвара, Шипова, Кључа и Босанске Крупе, по командној одговорности криви за убиство најмање 650 људи и протеривање више од 120.000 српских цивила.

Тушевљак каже да од Тужилаштва БиХ очекује да коначно подигне оптужницу против Готовине и његовог злочиначког друштва.

У Тужилаштва БиХ потврђено је да се "води истрага против више лица осумњичених за ратне злочине у акцији 'Маестрал', али да није добијен одговор на питање да ли ће и када против осумњичених бити подигнута оптужница.

Портал Klix.ba, међутим, преноси, позивајући се на Тужилаштву БиХ, да Готовина не може бити ухапшен, јер се хапшење обавља тек по објављивању оптужнице и потернице, а не само кривичне пријаве.

Сарајевски портал наводи и да, када би ухапсили Готовину, власти БиХ би морале да ухапсе и смеште иза решетака полoвину политичког руководства Босне и Херцеговине, јер против њих постоје чак и анонимне кривичне пријаве, које су стигле у разна тужилаштва.

О евентуалном расписивању потерница одлучиће Тужилаштво на основу истраге.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи