Читај ми!

Клинтонова у Загребу

У Хрватску допутовала државна секретарка САД Хилари Клинтон, која посетом тој земљи завршава балканску турнеју. Хрватска најважнији фактор стабилности и просперитета у региону, рекла Клинтонова након састанака са државним врхом.

Државна секретарка Сједињених Америчких Држава Хилари Клинтон допутова је у Загреб, где је на аеродрому дочекала министарка спољних послова Весна Пусић.

Kлинтонова је са аеродрома отишла у Банске дворе, где се састала са премијером Хрватске Зораном Милановићем, а потом је на Пантовшћаку примиo хрватски председник Иво Јосиповић.

Хилари Клинтон је изјавила у Загребу да је Хрватска најважнији фактор стабилности и просперитета у региону и да је та земља одлична десетинација за инвестирање.

"Надам се да ћемо идуће године заједно прославити улазак Хрватске у ЕУ", рекла је америчка државна секретарка.

"Видимо потенцијал и подржавамо Хрватску у настојањима да се смање административни поступци и убрза приватизација. Спремни смо да помогнемо и имамо неколико програма за стварање добре климе за предузетнике. Овде постоји велики потенцијал, али су и даље потребне економске реформе", рекла је Клинтонова.

Јосиповић је захвалио због подршке САД Хрватској оценивши да су билатерални односи изврсни и да треба ојачати привредну сарадњу.

"Хрватској је у најбољем интересу да наши суседи такође уђу у ЕУ, то нам је важно ради мира, сигурности и економије", рекао је хрватски председник.

После разговора с председником Ивом Јосиповићем, Хилари Клинтон је на конференцији за новинаре похвалила реформе и истакла да је Хрватска направила велике кораке у сузбијању корупције и увођењу правне државе.

У саопштењу Владе Хрватске после састанка Клинтонове и Милановића, наводи се да се разговарало о скором хрватском уласку у Европску унију и о ситуацији у региону, при чему је председник Владе истакао недвосмислену подршку Хрватске евроатлантским аспирацијама својих суседа.

На састанку је било речи и о глобалној економској ситуацији у Европи и свету, као и о реакцијама Европске уније и САД на економску ситуацију у свету.

Посетом Хрватској, Клинтон завршава балканску турнеју, током које је посетила Сарајево, Београд, Приштину.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи