Читај ми!

Пусић: О несталима, па о повлачењу тужби

Тек после решења питања несталих између Србије и Хрватске може да буде разматрано питање сарадње и повлачење међусобних тужби за геноцид, каже шефица хрватске дипломатије Весна Пусић.

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић изјавила је да тек после решења питања несталих између Србије и Хрватске може да буде разматрано питање сарадње и повлачење међусобних тужби за геноцид.

"Прва тема на којој инсистирам - питање несталих, најважнија је у људском смислу. Кад се она реши, отвара се простор за другу најважнију тему - питање европске будућности и европских реформи у нашем делу света и сарадње Хрватске и Србије", рекла је Пусићева у интервјуу Хрватском радију.

Пусићева је истакла да "нема смисла" да се разговара о повлачењу међусобних тужби за геноцид пре разговора о несталима.

"За разговор о несталима с обе стране постоје одређени ставови и захтеви. То је прва ствар коју морамо рашчистити и то отвара пут за разговор о осталом, па и тужбама, али пре тога нема смисла отварати теме везане на рат", рекла је Пусић.

Хрватска и Србија "нису никада јасно дефинисале о којим темама желе да разговарају, као да се то само по себи разуме, а онда су обе стране постављале своје услове и хтеле да креирају ситуацију", рекла је Пусићева, која се прошле седмице за време одржавања генералне скупштине УН у Њујорку састала с министром спољних послова Србије Иваном Мркићем и с њиме установила о којим темама треба разговарати.

"Имамо превише одговорности према данашњим и будућим генерацијама да бисмо то оставили нерешено као хипотеку будућим односима и зато смо специфично одредили о чему се ради", рекла је Пусићева.

Хрватска министарка је указала на важност сарадње система правосуђа који би морали да имају стандарну процедуру за поступке у вези с ратним злочинима.

"Они неће у року од месец-два решити све проблеме оптужених и осуђених за ратне злочине, али зато што су разговори већ почели релативно брзо би могли договорити облик, стандардну процедуру и начин на који ће се такви случајеви третирати", рекла је Пусићева.

Весна Пусић не сматра да је то што Србија, по речима председника Томислава Николића никад неће признати Косово, проблем у овом моменту јер ни ЕУ, како је навела, не инсистира на признању тако рано у српском приближавању ЕУ.

"Нужна је нека врста толеранције, међусобног подношења, где признање није на дневном реду, али ни апсолутно искључивање", рекла је Весна Пусић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи