Читај ми!

Љубав јача од подела

Алмир Салиховић и Душица Рендалић из Сребренице венчаће се наредне године, што ће бити први мешовити брак у тој општини. Кажу да нису ни помислили да ће њихова љубав изазвати толику пажњу. Према истраживањима у БиХ, више од половине становника не подржава мешовите бракове.

Прича о првом мешовитом браку у послератној Сребреници изазвала је велику медијску пажњу. Алмир Салиховић и Душица Рендалић кажу да је љубав победила све оне који су са подозрењем гледали на њихов брак. Данас су, како кажу, срећна породица. Имају и сина Јусуфа. Кућу су добили као донацију, баве се пољопривредом и тако преживљавају.

"Није се нико бунио сем моје мајке. Као и свака мајка, драматизује. Али то је кратко трајало, можда неких месец дана", каже Душица. Алмир истиче брак треба да зависи од тога да ли се двоје људи воли.

Нема прецизних података о броју склопљених мешовитих бракова у БиХ после рата. Процењује се да их нема више од пет одсто. До распада Југославије било их је у том делу Босне 33 одсто.

Мухамед Авдић из матичне службе Сребренице каже да сада имају закључених 40 бракова, од којих ниједан није мешовит односно мултинационални.

Према истраживањима која су урађена у БиХ, више од половине становника не подржава мешовите бракове. Аналитичари кажу да то показује да се већина грађана идентификовала са тим да је БиХ подељено друштво и да је добро да живе једни поред других али ни у ком случају једни са другима.

Ипак, поједини грађани БиХ другачијег су мишљењам, сматрају да је једино што је битно за брак да се двоје људи воли.

Душицу и Алмира више брине што нису запослени и што млади брачни парови у БиХ немају довољну помоћ државе. Питају какве то везе има са тим да ли су Срби, Хрвати или Бошњаци.

"Ако се млади воле, без обзира на националност, нека се узму", каже Душица.

Онима који ће и после ове приче рећи да су погрешили Алмир и Душица поручују да у животу имају једно друго и свог Јусуфа. Остало их, кажу много и не брине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи