Читај ми!

Сигурно ћу се сретати с Николићем

Односи Хрватске и Србије су унапређени и сигурно ћу се сусретати са председником Томиславом Николићем, али се пре тога мора изградити "добра атмосфера", каже Иво Јосиповић у интервјуу Танјугу .

Председник Хрватске Иво Јосиповић верује да је процес унапређења односа Загреба и Београда незаустављив и да ће се сигурно сретати са председником Србије Томиславом Николићем - али да се пре тога мора изградити "добра атмосфера".

"Односи Хрватске и Србије су унапређени, у оквиру тога сам се често сретао са (бившим) председником Тадићем, сигурно ћу се сусретати са председником Николићем. Отворио се један процес који је незаустављив", рекао је Јосиповић у интервјуу Танјугу.

По мишљењу хрватског председника, председнички контакти су "нешто друкчије нарави, имају симболичку разину и имају смисла кад грађани верују да могу дати добар резултат и кад верују самим резултатима".

"Још морамо градити добру атмосферу и доћи ће тај тренутак и да председник Николић дође у Загреб и да ја одем у Београд и да разговарамо о свим проблемима", истакао је Јосиповић.

"Врло је важно да не истрчимо прерано - јер нам људи неће веровати, нити да закаснимо - кашњење је исто проблем. Тајминг је у политици врло важна ствар. И гесте су важне - ја сам учинио много геста Србима, Хрватима, Бошњацима, мислим да и председник Србије мора водити рачуна и мислити на такве ствари", закључио је хрватски председник.

По Јосиповићу, "отворена питања" између Београда и Загреба нису се променила без обзира ко је на власти у две земље и у највећој мери су проблеми везани за распад заједничке државе - питање несталих, сукцесије, избеглица...

"Мислим да сви у регији разумемо да се не смемо коцкати судбинама својих народа, да нам је задаћа да градимо добре односе и да смо сви препознали да је Европа циљ којем тежимо и да ће - не решити - али ће помоћи решавање проблема", истакао је Јосиповић.

Кад је реч о тужбама Хрватске и Србије пред Међународним судом правде у Хагу, Јосиповић је оценио да је то питање "везано јако за емоције", а - како је рекао - "нема пуно храбрих на политичкој сцени који су реално у стању разговарати И промишљајти шта значе те тужбе и шта ће се догодити с њима".

"Саме тужбе нису најважније за развој хрватско-српских односа, на крају крајева - ако се остане код тужби - суд ће одлучити овако или онако, а ми ћемо морати даље сарађивати", нагласио је хрватски председник.

Јосиповић о Пуповцу  

Осврћући се на јавну расправу коју већ данима води са председником Српског народног вијећа Милорадом Пуповцем, Јосиповић је нагласио да се цео "обрачун" врти око расподеле новца намењеном за мањине у Хрватској.

Ова наша расправа уопште није расправао односима Хрвата и Срба - мислим да су они све бољи у Хрватској. То није ни расправа о односима Србије и Хрватске, истакао је Јосиповић, наводећи да се "не ради ни о каквом особном обрачуну, већ о начелном питању финансирања мањинске сцене у Хрватској" пошто се, како је указао, СНВ финансира из више извора који нису свима доступни.

"Такав неправедан аранжман према другим Србима и срским организацијама које нису у СНВ, то је резултат политичких комбинација - овај пут ћу бити можда мекши у формулацији - које је господин Пуповац имао са претходним владама ХДЗ-а", рекао је Јосиповић.

По Јосиповићу, време је и било би праведно да сва средства буду на располагању и да сви имају право да конкуришу за њих.

"Тај дугогодишњи монопол над финансијским средствима, генерисан је и на монопол на могућности за политичко заступање - не говорим о мандатима, већ о општем приступу вођења мањинске политике која је тек мањим делом у Сабору. Један видљив део Срба у Хрватској није задовољан, жели једнаке могућности. То је питање плурализације мањинске политике", закључио је Јосиповић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи