Читај ми!

Трибунал потражује новац од хрватског генерала

Пошто је секретаријат Хашког трибунала објавио да од хрватског генерала Слободана Праљка потражује преко три милона евра, Тужилаштво захтева да му се укине боравак на привременој слободи. Праљак добио новац за трошкове одбране, иако може сам да је плаћа, тврди секретаријат.

Хашко тужилаштво тражи да се хрватском генералу Слободану Праљку укине боравак на привременој слободи, након што је секретаријат Трибунала објавио да од њега потражује 3,3 милиона евра, које је исплатило за трошкове његове одбране.

Секретаријат је својом истрагом утврдио да Праљак располаже довољном имовином за покривање трошкова одбране, истиче се у акту хашког суда.

Трибунал је 22. августа наредио Праљку да у року од 90 дана врати износ од скоро 3,3 милиона евра. Његов адвокат Ника Пинтер рекла је да ће се Праљак жалити на ту одлуку, јер Секретаријат није тачно утврдио чињенице о његовој имовини.

Након одлуке Секретаријата, надлежно судско веће изменило је услове боравка Праљка на привременој слободи тако што их је пооштрило и одредило да мора боравити у својој кући у Хрватској уз појачану контролу.

Тужилаштво је у понедељак уложило приговор, сматрајући да се боравак на привременој слободи мора укинути, јер је повећан ризик од његовог бекства.

Праљак, који се у априлу 2004. године добровољно предао заједно с још петорицом бивших политичких и војних руководилаца хрватске парадржаве у БиХ Херцег-Босне, оптуженим у истом предмету, чека на привременој слободи од 21. децембра 2011. првостепену пресуду која би требала да буде изречена крајем године.

Они се терете да су починили злочине у оквиру удруженог злочиначког подухвата, предвођеног бившим хрватским председником Фрањом Туђманом, чији је циљ било етничко чишћење подручја Херцег-Босне које су хтели припојити Хрватској у циљу стварања "велике Хрватске".

Хашко тужилаштво терети бивше шефове Херцег-Босне - премијера Јадранка Прлића, министра одбране Бруну Стојића и команданте Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО) генерале Миливоја Петковића и Слободана Праљка, команданта војне полиције ХВО-а Валентина Ћорића и начелника канцеларије за размену заробљеника Берислава Пушића.

Завршне речи оптужбе и одбране на суђењу почетом 2006. године одржане су пре годину и по дана.

Тада су тужиоци затражили да буду проглашени кривима, па су за Прлића, Стојића, Праљка и Петковића затражили по 40 година затвора, за Ћорића 35, а за Пушића 25 година затвора, док је одбрана затражила њихово ослобађање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи