Читај ми!

Бан Кимун у Црној Гори

Допринос Црне Горе мировној политици значајан за читав регион, али и свет, рекао генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун након разговора са председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

Након разговора председника Црне Горе, Филипа Вујановића и генералног секретара Уједињених нација, Бан Кимуна на Цетињу, Бан је рекао да је допринос Црне Горе мировној политици значајан за читав регион, али и свет.

Генерални секретар УН-а је истакао да је пред Црном Гором извесна будућност, јер је у питању држава која је остварила прогрес у свим областима.

Отварање приступних преговора са Европском унијом представља уважавање напора и резултата које је Црна Гора остварила у претходном периоду.

"Црна Гора константно показује вољу за развијање добросуседских односа", рекао је Бан.

Бан је поручио да ће Црна Гора у УН-у и даље имати партнера када су у питању области заштите људских права, избеглица и одрживог развоја.

"Похваљујемо владу Црне Горе у напорима да свим члановима свог друштва омогући достојанствен живот", истакао је генерални секретар УН-а.

Према његовим речима, УН ће и даље помагати црногорску владу у напорима да побољша услове живота социјално рањивим групама.

"Похваљујем постигнућа Црне Горе на плану изградње мултиетничког друштва и политички стабилне државе", казао је генерални секретар УН-а.

Он је нагласио да посебно цени допринос Црне Горе мировним мисијама УН, које су посвећне очувању мира у свету.

УН се радују што има прилику да блиско сарађују са владом Црне Горе у циљу даљег просперитета, односно остварења миленијумских циљева, казао је Бан.

Вујановић: Црна Гора поуздан партнер УН-а

Задовољан посетом генералног секретара УН-а, црногорски председник, Филип Вујановић, рекао је новинарима да то доказује да се Црна Гора показала као поуздан партнер у свим процесима које УН имају као свој трајни интерес.

"Црна Гора је у протеклих шест година показала да је поуздан члан и партнер светске организације, афирмишући све њене циљеве. Црна Гора ће и убудуће бити поуздан члан УН-а, посвећана остварењу свих њених циљева, а посебно оних дефинисаних у миленијумском програму светске организације", рекао је Вујановић.

Председник Црне Горе је исказао поштовање за програме УН-а у Црној Гори, односно "опсежне и квалитетне активности" њених агенција, за које се Црна Горе определила да изгради посебну еко зграду у Подгорици.

Вујановић је рекао да је Бану пренио одлучност Црне Горе да и даље буде присутна у свим мировним мисијама под покровитељством УН-а.

"Очување мира је велика мисија УН-а и обавеза свих чланица светске организације, а Црна Гора ће, као и до сада, учествовати у тим мисијама које су у функцији очувања мира и демократије", рекао је Вујановић наводећи да су у питању мисије у Либерији, Сомалији, на Кипру и у Авганистану.

Председник Вујановић је рекао и да је генералног секретара светске организације упознао и са посвећеношћу Црне Горе европским и евро-атлантским интеграцијама, као и добрим односима у региону, додајући да ће Црна Гора истрајати у таквој политици.

Црна Гора је примљена у УН 28. јуна 2006. године акламацијом Генералне скупштине, након што је 21. јуна на референдуму изгласала државну самосталност.

Бан Кимун, у оквиру прве посете југоисточној Европи, борави у дводневној посети Црној Гори.

Раније данас, генерални секретар светске организације састао се с шефом црногорске дипломатије Небојшом Калуђеровићем, а обишао је и градилиште еко зграде УН-а у Подгорици.

Како је најављено, Бан Кимун ће сутра у Подгорици разговарати с председником Скупштине Црне Горе Ранком Кривокапићем и премијером Игором Лукшићем.

Током вишедневне турнеје по Западном Балкану, Бан је већ обишао Словенију и Хрватску, а након Црне Горе посетиће Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи