Израел окривио Хезболах за напад у Бургасу

Самоубилачки напад у Бургасу извео је мушкарац, који је у тај град стигао авионом. Имао је лажну возачку дозволу америчке државе Мичиген. ФБИ стигао на место злочина. На листи осумњичених Хамас, Хезболах, Иран... Израел спрема одговор, рекао за РТС портпарол израелске владе.

19.37 - Шведска обавештајна служба тврди да Мехди Гезали није бомбаш из Бургаса.  

18.47 - Бугарски медији јављају да је самоубица Мехди Гезали, некадашњи затвореник базе Гвантанамо. Гезали је био шведски држављанин.  

16.31 - Израелски премијер Бењамин Нетањаху: Хезболах крив за самоубилачки напад у Бургасу. 

15.59 -  "Порука израелске владе је јасна: ако нападнете наше грађане, одговорићемо и привести починиоце правди", рекао је за РТС портпарол израелске владе Марк Регев.

15.09 - Бугарска појачала мере безбедности после самоубилачког напада у Бургасу. Лажна узбуна због сумњивог предмета на аеродрому у Варни.

ФБИ и Мосад су окупирали Бургас у покушају да пронађу што је више могуће трагова како би идентификовали самоубицу и организаторе напада на аутобус са израелским туристима у којем је убијено седам, а рањено 30 особа.

Бугарска полиција је, уз помоћ сминка сигурносних камера, идентификовала починиоца самоубилачког напада, али његово име и порекло још увек представљају непознаницу. До сада, откривено је само да је имао лажну возачку дозволу америчке државе Мичиген.

"Идентификовали смо особу која је извршила самоубилачки напад", рекао је бугарски министар унутрашњих послова Цветан Цветанов.

Истражитељи су пронашли и отисак прста самоубице, а анализа овог отиска је у току.

Особа за коју се сумња да је извршила напад носила је руксак у којем је, како тврде истражитељи, био сакривен експлозив, који је активиран пошто га је нападач оставио у пртљажнику аутобуса.

Бугарска је од Савета безбедности УН затражила да осуди овај напад.

Тражи се кривац, Тел Авив спрема одговор 

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је одмах оптужио Иран, тврдећи да се напад уклапа у схему иранских акција против израелскиг држављана претходно изведених на Тајланду, у Индији и Грузији, док је министар одбране Ехуд Барак листу сумњиваца проширио на Хамас и Хезболах.

"Сведоци смо напада Ирана и Хезболаха на израелске циљеве протеклих месеци и година. Било је напада на израелске грађане на Тајланду, Индији, Грузији, Кенији, на Кипру. Све те нападе спонзорисали су Иран и Хезболах. Дакле, видимо јасан образац понашања иранске владе, која спонзорише те нападе", рекао је за РТС портпарол израелске владе Марк Регев.

"Порука израелске владе је јасна: ако нападнете наше грађане, одговорићемо и привести починиоце правди", рекао је Регев.

Портпарол израелске владе је, такође, потврдио да су питања Сирије и Ирана повезана.

"Та питања су повезана јер је иранска влада главни спонзор сирисјке владе. Ирански режим снабдева председника Башара ел Асада оружјем, новцем, помоћи на терену за режим у Дамаску", рекао је Регев.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи