Читај ми!

"Шкорпион" у надлежности Хрватске

Хрватско тужилаштво преузело предмет против 47-годишњег бившег припадника јединице "Шкорпиони" Милорада Момића. Донет налог за спровођење истраге због ликвидације сребреничких Бошњака у јулу 1995. код Трнова.

Тужилаштво у Осијеку преузело је од српског тужилаштва за ратне злочине кривични прогон бившег припадника српске паравојне јединице "Шкорпиони" Милорада Момића и донело налог за спровођење истраге због ликвидације сребреничких Бошњака у јулу 1995. код Трнова.

Предмет против 47-годишњег држављанина Хрватске и Француске преузет је на основу одредби Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, саопштило је жупанијско тужилаштво у Осијеку на својој интернет страници.

Момић се сумњичи за кривично дело ратног злочина против цивила, односно да је 16. и 17. јула 1995. у месту Годинске Баре у близини Трнова у БиХ, као припадник "Шкорпиона", заједно с још неколико припадника те јединице, пуцањем из ватреног оружја у леђа убио шест ухапшених припадника Армије БиХ бошњачке националности.

Њихова тела су потом поливена бензином и запаљена, навело је осијечко тужилаштво.

Милорад Момић налази се у притвору у Хрватској где му се у Жупанијском суду у Вуковару суди за ратни злочин против цивила у оближњем селу Берку.

Момић је на основу Интерполове потернице ухапшен почетком прошле године на југоистоку Француске код Гренобла, а годинама се скривао у тој земљи под лажним именом Ги Моније. У септембру 2011. изручен је Хрватској.

Осијечко тужилаштво је саопштило да ће због вођења новог поступка, а због начела специјалитета, упутити нову молбу за изручење и за то кривично дело.

Изручење Момића од Француске тражила је и Србија која га терети за учешће у убиству шесторо сребреничких Бошњака у Трнову, у јулу 1995. године, али је он изручен Хрватској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи