Читај ми!

Усвојен закон о ХРТ-у

Посланици Хрватског сабора усвојили закон о ХРТ-у, чији је предлог изазвао полемике у јавности. Одбијен низ амандмана ХДЗ-а, којима се захтевало да вишечлана управа, а не генерални директор управљају хрватским јавним сервисом. Криминалистичка полиција изнела из зграде ХРТ-а велике количине докумената.

После много полемика и прашине која се подигла у јавности, Хрватски сабор усвојио је закон о Хрватској радио-телевизији.

Већином гласова усвојене су измене Закона о ХРТ-у при чему је одбијен низ амандмана Хрватске демократске заједнице, којима се захтевало да вишечлана управа, а не генерални директор управљају хрватским јавним сервисом.

Прихваћен је амандман Хрватске народне странке у коме се за место директора повећава захтев за радним искуством на сличним пословима са пет на десет година.

Према коначном предлогу закона, вршилац дужности генералног директора ХРТ-а именовао би се у року од осам дана од доношења закона. Рок за расписивање конкурса за генералног директора кога ће онда бирати Сабор продужен је на 90 дана.

Сабор бира и све управне органе ХРТ-а, што уз генералног директора значи и управу, програмско веће и надзорни одбор и то квалификованом већином, односно већином свих посланика у Сабору.

Транспарентан начин избора обезбеђен је и тиме што ће се главни уредници појединих програма бирати путем јавног конкурса.

Предвиђено је и да органи ХРТ-а могу бити конституисани када је именована већина њихових чланова, чиме се обезбеђује и несметано деловање тих органа ако дође до застоја у поступку именовања или промени дела чланова.

Сабор је већином гласова донео и закон о јавном окупљању којим се на Марковом тргу, где су седишта хрватских државних институција, омогућавају протести уз највише 1.500 људи од 8 до 22 часа.

Закон предвиђа да окупљени од зграде владе и Сабора морају бити удаљени десет метара, а од зграде суда 20 метара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи