Читај ми!

Утврђени узроци авионске несреће

Авионска несрећа, у којој је 20. маја погинуло пет чланова бањалучког Падобранског клуба, последица је грешке пилота, лошег горива и техничке неисправности авиона, саопштила Комисија за ваздухопловство Министарства транспорта и веза БиХ.

Аутогориво, "мотор на издисају" и грешка пилота - узроци су авионске несреће у којој је 20. маја погинуло пет чланова бањалучког Падобранског клуба, изјавио је главни истражилац стручне Комисије за ваздухопловство Министарства транспорта и веза Босне и Херцеговине Омер Кулић.

Кулић је на конференцији за новинаре рекао да се та врста горива не сме користити када је температура ваздуха изнад 24 степена Целзијуса и додао да Падобрански клуб није примењивао техничко одржавање у складу са законом, није приказиван тачан број сати летења, а лет уопште није евидентиран.

Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ дала је падобранском клубу дозволу за рад иако авион није био технички исправан, а да "није прегледала клуб и сачинила записник", истакао је Кулић.

"Осим тога, власник авиона није имао дозволу за рад, коју издаје Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ, није урадио потребне техничке прегледе, тако да авион није смео уопште да лети после 6. априла", навео је Кулић.

Циљ комисије није био да пронађе кривца, већ да утврди чињенице које су довеле до трагедије, нагласио је Кулић, и објаснио да је дата препорука да се забрани рад Падобранском клубу "Бањалука" и преиспита рад Аероклуба у Приједору, у којој је обучаван пилот Ален Црналић.

У Залужанима код Бањалуке 20. маја десила се авионска несрећа у којој су погинули пилот Ален Црналић (24), дугогодишњи инструктор падобранства Немања Гороња (32), спортски падобранац Стефан Карановић (24), те тек пунолетни падобранци којима је ово требало да буде први скок, Никола Стевић и Срдан Косић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи