Читај ми!

Пријава против Ђукановића и Лукшића

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поднела кривичну пријаву против бившег и садашњег премијера Мила Ђукановића и Игора Лукшића, као и гувернера Радоја Жугића. Пријава поднета за кривично дело злоупотребе службеног положаја за личну корист и у корист Прве банке.

Специјалном тужилаштву за организовани криминал, корупцију и ратне злочине стигла је кривична пријава против бившег црногорског премијера Мила Ђукановића и садашњег Игора Лукшића, због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја за личну корист и у корист Прве банке. Пријаву је поднела  Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

Кривична пријава, истим поводом, поднета је и против гувернера Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ) Радоја Жугића.

Прва банка је у већинском власништу Аца Ђукановића, брата некадашњег премијера Мила Ђукановића.

Због проблема ликвидности у Првој банци, влада Црне Горе, којом је председавао Ђукановић, у октобру 2008. године предложила доношење Закона о мерама за заштиту банкарског система, који је затим усвојила скупштинска већина владајуће коалиције, навео је МАНС.

У кривичној пријави подсећа се да је тај закон одмах ступио на снагу, а да је само четири дана касније Лукшић, као тадашњи министар финансија, донео правилник о поступку издавања гаранција и обезбеђивања кредитне подршке банкама.

Након тога у новембру исте године Жугић се, у то време као члан одбора Прве банке, обратио Лукшићу са молбом да се хитно одобри краткорочни кредит из државног буџета у износу од 44 милиона евра.

"Иако је од ЦБЦГ добио мишљење да Прва банка не располаже средствима за обезбеђење краткорочног кредита, Лукшић је са Жугићем закључио уговор о кредитној подршци, којим је влада Црне Горе одобрила банци, чији су већински власници браћа Ђукановић, 44 милиона евра", истакао је МАНС у кривичној пријави.

Оцењује се да је Лукшић тиме злоупотребио службена овлашћења и прикрио мишљење ЦБЦГ, како би новац из државног буџета пребацио у Прву банку.

Такође се наводи да је Жугић злопотребио положај закључењем уговора о кредитној подршци, јер је знао да Прва банка не испуњава услове прописане законом за добијање државне помоћи.

Према кривичној пријави МАНС-а, Ђукановић и Лукшић су наставили са предузимањем радњи, које ће сачувати Прву банку и избећи стечај, а све како би преко ње и на штету државног буџета обезбедили стицање имовинске користи на дужи период.

МАНС је додао и да су Лукшић и Ђукановић обезбедили да се на рачун Прве банке 23. септембра 2009. године уплати и износ од 192,2 милиона евра од продаје државних акција Електропривреде Црне Горе.

"Овим потезом омогућили су континуитет у обезбеђивању средстава из државног буџета за своје и за потребе повезаних лица. Уплатом тог новца, Прва банка је први пут изишла из неликвидности", навео је МАНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи