Читај ми!

Преговори о бржој интеграцији Македоније

Почели преговори Европске уније и владе у Скопљу, о убрзавању евроинтеграција Македоније. Преговоре воде европски комесар за проширење Штефан Филе и македонски премијер Никола Груевски.

Европски комесар за проширење Штефан Филе почео је у Скопљу дијалог с македонским званичницима, које је предводио премијер Никола Груевски, с циљем убрзања евроинтеграција Македоније.

На отварању дијалога европски комесар за проширење је рекао да почиње свеобухватан процес и активни политички дијалог о владавини права, јавној администацији, слободи медија, изборном закону и функционисању тржишне економије, преноси македонска телевизија МРТ.

"Желимо да радимо с вама како би ваше чланство у ЕУ постало стварност. Уверавам вас да сам посвећен подршци вашем реформском процесу. Убеђен сам да је ваша будућност у ЕУ и да заједно можемо постићи заиста одрживи и видљиви напредак у реформама и приступању ЕУ", рекао је Филе.

Македонска влада жели да настави реформе у свим областима и нада се да ће то бити забележено у извештају Европске комисије о напретку Македоније у 2012. години, навео је премијер Никола Груевски.

Македонија је статус кандидата за улазак у ЕУ стекла 2005, али још није почела приступне преговоре због спора са Грчком око имена.

Атина сматра да име "Македонија" садржи у себи и територијалне претензије на истоимену провинцију у Грчкој.

У Бриселу је најављено да ће Филе у Скопљу са македонским званичницима разменити мишљења и о етничким сукобима који су потресају Македонију.

Филе ће се у Скопљу састати са заменицом премијера за европска питања Теутом Арифи, лидерима политичких странака и представницима цивилног друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи