Читај ми!

Смрт Трајковског, нови докази?

Извештај македонске владе садржи нове информације о паду авиона 2004. године у којем је погинуо председник Борис Трајковски, каже македонска министарка правде Гордана Јанкуловска. Не желим да откривам детаље и мислим да треба дати времена државном тужиоцу да размотри извештај, рекла је Јанкуловска.

Македонска министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска каже да постоје нове информације у извештају о авионској несрећи код Мостара у којој је 2004. године погинуо тадашњи македонски председник Борис Трајковски.

"Постоје конкретне информације и конкретни нови моменти, али се уздржавам од коментара, јер сматрам да професионални стандарди налажу да тужилац говори о евентуалним новим разлозима за отварање истраге", рекла је Јанкуловска.

Јанкуловска је позвала на стрпљење и замолила да се поштују професионални стандарди по којима државни јавни тужилац Љупчо Шврговски треба да размотри извештај и саопшти да ли ће бити покренута истрага.

"То је предмет стар осам година, тако да неколико дана или неколико недеља није од пресудног значаја у смислу откривања истине. Зато је важно да му оставимо довољно времена да анализира све што му је накнадно достављено и изнесе став о томе да ли има основа за отварање истраге", рекла је Јанкуловска.

Влада је јуче усвојила нови извештај о тој авионској несрећи који су израдили стручњаци за ваздухопловство. Извештај је послат јавном тужиоцу и од њега је затражено отварање нове истраге.

У авионској несрећи која се догодила 26. фебруара 2004. године код Мостара, погинули су Трајковски, шест његових сарадника и два члана посаде. Македонска делегација ишла је на донаторску конференцију за БиХ.

Ни осам година касније није јасно под каквим околностима је пао авион марке "Бичкрафт" тип "Кинг Аир Б 200". Званично, према извештају тужиоца БиХ Салка Богића, несрећа је последица грешке пилота.

Због многих нејасних делова тог извештаја, а пре свега због спречавања увида и истраге на лицу места коју босанским и македонским властима није омогућио СФОР, Влада Македоније је формирала комисију која је наставила да испитује удес.

Јанкуловска је недавно изјавила да околности под којима је погинуо Трајковски, указују на могућност атентата, али није објаснила мотив или ко је био починилац.

Могућност атентата први пут је поменуо 2007. године скопски адвокат Игњат Панчевски који сматра да је авион Трајковског оборен, али до сада није било доказа за те тврдње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи