Читај ми!

Збогом "Вјеснику"?

Једини лист у власништву државе Хрватске, загребачки "Вијесник", по свему судећи одлази у стечај. Та презадужена компанија нема будућности, рекао министар финансија Славко Линић. Протест новинара пред Сабором.

Дневни лист Вјесник, једине новине у власништву хрватске државе, одлази у стечај, пише Вечерњи лист, позивајући се на изјаву првог вицепремијера Радимира Чачића који каже да су за то "испуњени сви законски услови".

С обзиром на то да је Чачић задужен за сектор привреде, његова изјава може се сматрати потврдом хрватске владе о гашењу Вјесника, пише Вечерњи лист.

Чачићева изјава уследила је пошто је министар финансија Славко Линић рекао да та компанија нема будућности и да ће се Вјесник угасити.

"С обзиром на ниво своје задужености и приход који остварује, створени су сви услови за стечај", рекао је Чачић и нагласио да је управа Вјесника то већ требало да учини с обзиром на презадуженост и немогућност пословања, али да то није учињено.

Чачић је поручио да му је жао што Вјесник има све услове за стечај и да ће министарство финансија поступити у складу са законом. "Десетине милиона куна утрошене су у санацију пословања листа који врло мало људи купује. Разлози за такво поступање били су политички, а грађани су га морали финансирати", рекао је Чачић.

Председница синдикалне подружнице Биљана Башић изјавила је да су разочарани Чачићевом изјавом, али да се надају да одлука о стечају није коначна и да ће премијер Зоран Милановић одлучити у корист опстанка Вјесника, извештава Хрватска радио телевизија.

Новинари Вјесника данас су се због најава гашења тог листа након 72 године постојања окупили испред зграде Сабора.

Посланицима који су долазили на седницу Сабора поделили су прогласе у којима их питају да ли баш они желе да потпишу гашење листа.

"Вјесник је прва жртва Кукурику коалиције. Након 72 године гаси се путем Твитера", изјавили су новинари, реагујући тако на изјаву Чачића да су се стекли сви услови за стечај Вјесника.

У одбрану Вјесника стало је више културних и јавних радника, политичара и синдикалиста, док су у данашњем броја поставили питање може ли се држава одрећи једних озбиљних дневних новина, набрајајући примере држава из региона које то нису учиниле.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи