Читај ми!

Нападнут српски клуб у Сплиту

Четворица мушкараца синоћ напала просторије Клуба српске националне мањине у Сплиту и насрнули на тројицу Срба који су се ту налазили. После завршетка утакмице Србија-Хрватска инциденти и у Вуковару и Мостару.

Сплитско-далматинска полиција је саопштила да се трага за четворицом мушкараца који су, после рукометне утакмице Хрватске и Србије, упали у Клуб српске националне мањине у центру Сплита, насрнули на тројицу мушкараца у клубу и направили мању материјалну штету.

Инцидент се десио синоћ око 22 часа, одмах након рукометне утакмице Хрватске и Србије, која се играла у оквиру Европског рукометног првенства у Београду.

Четворица за сада непознатих маскираних лица ушли су у Клуб и физички насрнули на тројицу мушкараца који су се налазили у клубу. Мушкарци су се физички обрачунали, а четворица маскираних нападача разбили су и део инвентара у клубу.

У инциденту није било повређених, а материјална штета процењује на око 2.000 куна (264 евра), саопштила је полиција.

Доскорашњи председник и садашња председница градског већа српске мањинске самоуправе Мирослав Јовичић и Семина Лончар осудили су овај догађај.

Јовичић је осудио сваки вандализам, "и онај у Србији, и овај у Сплиту". "Ово што се синоћ код нас догодило, био је организован напад, а не изоловани хулигански инцидент", рекао је Јовичић.

Лончар сматра да "све ове тензије које се дешавају имају за циљ да дестабилизују владу Зорана Милановића".

"Жели се приказати као да нова хрватска власт није у стању да одржи ред у држави и да треба вратити Туђмана и оно што се дешавало 90-их", рекла је Лончарова.

Инциденти у Вуковару

Неколико инцидената догодило се и у Вуковару. Маскирани навијачи су у локалу "Три руже" напали већу групу српске омладине која је славила рођендан свог друга. Како преноси хрватски портал "24 сата", десетак маскираних навијача су поразбијали део инвентара, више прозора и врата и тешко оштетили четири возила паркирана испред локала.

"Деца никог нису провоцирала, а у локалу није било телевизора", рекао је Душан Живковић из Вуковара, отац младића који је у петак вече славио 18. рођендан у локалу "Три руже".

Живковић је рекао да је с омладином, којих је било четрдесетак, било и седам старијих особа, и да су они позвали полицију и заштитили децу.

Портал "24 сата" наводи да су навијачи, лица сакривених "Динамовим" шаловима, прескочили закључану ограду и камењем, циглама и палицама поразбијали прозоре и врата.

"На једна су врата навукли стони фудбал да деца не побегну, а на друга су упали с палицама. Изашао сам да видим шта се дешава, ударили су ме даском и угурали назад. Изненадили су се видевши да нас је много па су одустали од туче. Разбили су покер-апарат и све до чега су дошли", рекао је Јосип Маленица који ради у кафићу.

Живковић и Маленица сматрају да кривицу за тај инцидент сноси и градоначелник Жељко Сабо, који је организовао гледање меча на видео-зиду и позвао у Вуковар све навијаче враћене с границе.

Медији извештавају да је на лицу места био је и генерални конзул Србије Живорад Симић, који је касније отишао до заменика градоначелника Вуковара Дејана Дракулића да га обавести о инциденту. Власник оштећеног локала "Три руже" најавио је тужбу против градоначелника Вуковара.

Осим напада навијача на локал, у Вуковару је након рукометне утакмице каменовано седиште Самосталне демократске српске странке, при чему су настала мања оштећења на фасади.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару