Читај ми!

Античка трагедија, нови чин

Грчка упутила протестну ноту Македонији због појединих мотива на "Капији Македонија" на централном тргу у Скопљу. Различитим поступцима се константно доприноси политичком кривљењу историјске стварности, наводе власти у Атини.

Власти и Атини упутиле су протестну ноту Македонији поводом изградње "Капије Македонија" на централном тргу у Скопљу. На капији су, "између осталог, приказани Вергинско сунце и илустрације иредентистичког садржаја", саопштило је грчко министарство спољних послова.

Шефица Канцеларије за везу Грчке у Скопљу Александра Пападопулу, у ноти коју је упутила македонском министарству спољних послова, протестовала је "због чињенице да се различитим поступцима константно доприноси политичком кривљењу историјске стварности, које се окреће против Грчке и осталих суседних земаља".

Атина је упозорила Скопље да су такви поступци опасни и да представљају претњу за стабилност у региону Балкана, који је у прошлости већ платио високу цену за национализам, наводи се у протестној ноти.

Грчка је позвала Македонију да "исправи пропусте начињене око подизања спорне капије".

"Капија Македонија", која представља историју те земље, отворена је 6. јануара, уз присуство највиших македонских званичника.

Налик Тријумфалној капији у Паризу, "Капија Македонија" на тргу Пела висока је 21 метар, а на њеним странама су рељефи с мотивима из историје, културе и обичаја од најстаријих античких времена до данас.

Према речима ауторке Валентина Стевановске, на рељефу на страни окренутој према Собрању приказане су античке македонске фаланге, византијски цар Јустинијан, цар Самуило, Марко Краљевић, Карпош, Илинденски устанак, Антифашистички покрет, егзодус Македонаца из Егејске Македоније у Грчкој 1948. године и проглашење независности 1991. године.

Капија је коштала 4,4 милиона евра као део ширег пројекта изградње сличних здања у главном граду за укупно 200 милиона евра до 2014. године.

Атина и Скопље су у вишегодишњем спору због званичног имена Македоније, јер Грчка инсистира да се назив "Македонија" односи на истоимени северни грчки регион.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару