Читај ми!

Нема доказа против Станимировића

Хрватско тужилаштво саопштило да нема доказа да је Војислав Станимировић одговоран за догађаје из Вуковара деведесетих година, за шта га је оптужила Ружица Ердељи. Ердељијева је рекла да ју је лидер СДСС-а 1991. године пљувао и вређао, након што су је тада, како је навела, српски војници више пута силовали.

Жупанијско тужилаштво у Осијеку није пронашло никакве доказе против председника и посланика Самосталне демократске српске странке (СДСС) Војислава Станимировића кога је Вуковарка Ружица Ердељи оптужила да ју је, након што су је у јесен 1991. српски војници, како је навела, више пута силовали, пљувао и вређао.

"На основу до сада утврђених чињеница и прикупљених података, као и раније испитаних сведока у предметима ратних злочина на том подручју, није утврђено постојање основе за сумњу о кривичној одговорности Станимировића у наведеним догађајима", наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

Тужилаштво је на својој интернет страници објавило да је "поводом медијских тврдњи и јавних иступања појединих лица да се испита ратна улога председника СДСС-а Војислава Станимировића, а нарочито приликом злостављања цивилних лица у магацину 'Велепромета' у Вуковару, предузело радње у циљу утврђивања његове евентуалне кривично-правне одговорности".

Поред обављеног информативног разговора са Станимировићем, извршене су и друге радње, а анализом прикупљених података, докумената и доказа, тужилаштво није нашло основу за даљи поступак, навело је осијечко Жупанијско тужилаштво.

Тужилаштво истиче да у вези са силовањем жена током рата и даље спроводи доказне радње да би се утврдило ко су починиоци тих кривичних дела и њиховог процесуирања, а да ће о одлуци јавност бити правовремено информисана.

Станимировић има основа да Ружицу Ердељи тужи због клевете, што је и најавио кад је самоиницијативно, дан пошто је вербално нападнут у хрватском Сабору, отишао у државно тужилаштво у Загребу и одбацио њене оптужбе.

Ружица Ердељи, наводна жртва силовања у Вуковару, у бројним медијима је тврдила да су једног дана Станимировић, тадашњи градоначелник Вуковара Славко Докмановић и шеф САО Источне славоније Горан Хаџић дошли у круг касарне где су она и друге жене биле затворене.

"Пљували су нас и говорили да је ово свето српско тло. Плакале смо и ћутале", рекла је Ружица Ердељи хрватским медијима.

Због тог исказа прошле седмице посланик Хрватског демократског сабора Славоније и Барање тражио је од Сабора и владе да тужилаштву нареде испитивање Станимировићеве улоге у рату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару