Читај ми!

Кампања за европско "да"

Политичари, аналитичари и економисти у Хрватској верују да ће им бити боље у Европској унији. Све странке у Сабору воде кампању како би што већи број грађана заокружио "да" на референдуму о приступању ЕУ 22. јануара.

Хрватској ће, упркос кризи Европске уније, бити боље у Унији него изван ње, верују државни званичници, аналитичари и економисти у тој земљи. Они очекују да ће за придруживање гласати већина грађана, која 22. јануара изађе на референдум.

Откад је референдум расписан, све странке у Сабору покушавају да трибинама, дељењем брошура и иступима страначких лидера и државних званичника приволе грађане да заокруже "да".

Анкете показују да им то убеђивање и полази за руком и да ће то учинити између 55 и 60 одсто грађана. Подршку уласку у европску породицу дали су и хрватски академици.

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да Европска унија није рај, али ни пакао. Уверен је да је опредељење хрватских грађана проевропско.

Премијер Зоран Милановић каже да Унија Хрватској доноси само добро.

"Када узмемо све заједно у обзир, бољег од ЕУ нема. То нису ни Америка ни Јапан, а то су земље са којима се ЕУ може и мора мерити", сматра хрватски премијер.

Министарка спољних послова Весна Пусић сматра да је Хрватској потребна Унија, због финансијске и политичке стабилности у земљи и региону.

Шефица дипломатије, која води главну кампању, противнике уласка у Европску унију дели на оне који су неинформисани и апатични према политици и оне који верују да лакше могу да лове у мутном, ако су даље од Брисела. Неки од њих не либе се да се свађају са њом, као на овој трибини у Ријеци.

"Немате знања. Али ускоро долази лустрација свих вас корумпираних политичара", рекао је Весни Пусић један незадовољни грађанин.

"Да не би било овако, да нам овакви не би кројили начин, пристојност и знање, морамо ући у Европску унију", одговорила је шефица хрватске дипломатије.

Против шефице дипломатије, "Вјеће за Хрватско - Не у Европску унију", поднео је кривичну пријаву, јер је повредила слободу одлучивања бирача. Повод је њена изјава да ће Хрватска, уколико не гласа "за", одмах изгубити кредитни рејтинг и неће бити у могућности да враћа своје дугове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару