Читај ми!

Орбан попушта под притиском ЕУ

Мађарска планира да промени прописе за које је ЕУ оценила да угрожавају демократска права у тој земљи, рекао председник ЕК Жозе Мануел Барозо. Барозо примио писмо мађарског премијера Виктора Орбана којим га обавештава о тој намери.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да Мађарска планира да промени прописе за које је Европска унија оценила да угрожавају демократска права у тој земљи.

Барозо је примио писмо од мађарског премијера Виктора Орбана којим га обавештава да ће променити релевантне законе и да ће радити заједно са Комисијом.

"Јутрос сам примио писмо од мађарског премијера Виктора Орбана у којем је Орбан изразио "намеру да промени релевантне законе и да ради заједно са Комисијом", навео је Барозо.

Писмо је послато само неколико сати пре него што се Орбан суочио са жестоким критикама у Европском парламенту.

Орбан је оценио да се спорни мађарски Устав, који је ступио на снагу 1. јануара, заснива на стожерним принципима Европске уније, али је признао да "разуме" питања која се постављају у вези са независношћу централне банке и правосуђа.

Европска комисија у Бриселу је 13. јануара најавила да ће размотрити тужбу против Мађарске пред Европским судом због кршења основних конвенција и споразума, док је ММФ обуставио финанасијску помоћ тој земљи због потчињавања Централне банке будимпештанској влади.

Критичари истичу да нови устав ограничава овлашћења суда, угрожава медијски плурализам и укида независност судства, а да ће контроверзни закони ограничити независност централне банке и на сваким будућим изборима предност дати Орбановој странци Фидес и везати руке будућим владама.

Устав је усвојен у априлу захваљујући двотрећинској већини у парламенту која Орбановој влади десног центра омогућава лаку измену закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару