Читај ми!

Потврђене пресуде за Марино Село

Врховни суд у Загребу потврдио пресуде хрватским војним полицајцима за злочине над српским цивилима у западној Славонији. Двојица осуђена на робију, тројица ослобођена, а један случај застарео.

Врховни суд у Хрватској потврдио је пресуде шесторици хрватских војних полицајаца за ратне злочине почињене над српским цивилима у Марином Селу у западној Славонији 1991. године.

Томица Полето и Жељко Тутић осуђени су на 15, односно 12 година затвора, док су Дамир Куфнер, Павао Ванцаш и Антун Ивезић ослобођени оптужби, а у случају Давора Шимића је у међувремену наступила застарелост.

Како преноси Јутарњи лист, шесторка је била оптужена за мучење 24 српска цивила из села око Пакраца у западној Славонији, при чему је 17 цивила убијено.

Жупанијски суд у Осијеку донео је пресуду у јуну ове године, а јавност је спекулисала о понављању суђења, што се иначе десило са процесом против исте групе 2009. године у Славонској Пожеги, када је Врховни суд поништио неправоснажну пресуду због повреде процедуре.

Пошто је Врховни суд потврдио све пресуде, па тако и оне ослобађајуће, држава ће морати да плати, осим трошкова њихових правних заступника, и накнаду за време које су осумњичени провели у притвору.

Жупанијски суд је у свом образложењу навео да је Полето директно учествовао у убиству 10, а Тутић седам цивила. Суд је на основу исказа сведока утврдио да оптужени Дамир Куфнер није био директни заповедник јединице војне полиције чији су припадници починили убиства, већ да је био саветник за безбедност и није могао да спречи ратни злочин.

За оптуженог Ванцаша утврђено је да је једну жену српске националности два до три пута ударио гуменом палицом, што је он и признао, а то је било недовољно за пресуду за ратни злочин.

Ивезић је ослобођен оптужбе, зато што је дошло до замене идентитета, а тужилаштво је тврдило да је он, у ствари, Анте Адриато. На основу исказа двојице преживелих цивила, утврђено је да Анте Адриато стварно постоји и да то није оптужени Ивезић.

Жупанијски суд ослободио је оптужби Давора Шимића, зато што је за њега доказано да је учествовао само у извршењу кривичног дела противправног лишавања слободе, а за то дело је у међувремену наступила застарелост.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару