Читај ми!

Хајка против одликованог новинара

Против хрватског новинара Драга Хедла, кога је председник Иво Јосиповић недавно одликовао, води се стална медијска хајка, упозорава Хрватско новинарско друштво. Хедл се бави ратним злочинима почињеним 90-их година у Хрватској.

Хрватско новинарско друштво (ХНД) озбиљно је забринуто због медијске хајке коју поједини осијечки локални медији и новинари воде последњих дана против Драга Хедла, новинара Јутарњег листа, којег је у среду, на Међународни дан људских права, одликовао председник Хрватске Иво Јосиповић.

Хедл је примио одликовање Ред Стјепана Радића, како стоји у образложењу, за особит људски и професионални допринос борби за људска права, напредак правде и демократије и за откривање истине.

ХНД је забринут, наводи се у саопштењу, због тога што је Хедл у последњих више од 20 година примао бројне претње смрћу због текстова које је објављивао о ратним злочинима и о начину владања Бранимира Главаша, о чему је прошле године објавио награђену књигу "Главаш: хроника једне деструкције".

"Сада Хедлу опет прете, па и преко чланова најуже породице. Медијска хајка у неким осијечким медијима у томе има пресудну улогу, јер је од ње, па до могуће реализације претњи, само један корак", наглашава ХНД.

Новинарско друштво подсећа да је Хедл ове године добио и награду Ерхард Бусек за изузетан допринос међуетничкој комуникацији и помирењу и за истраживачко новинарство на подручју ратних злочина почињених 90-их година у Хрватској.

На доделу одликовања Драгу Хедлу прва је пре неколико дана реаговала католичка црква у Хрватској, тражећи да та одлука буде поништена.

Црква оптужује Хедла да је у време "комунистичког режима и једноумља својим написима потирао једно од темељних људских права, право слободе веровања", како стоји у саопштењу бискупске Комисије "Јустиција ет пакс".

"У својим написима из тог времена, осим осталог, називао је блаженог кардинала Алојзија Степинца крвником међу свецима", саопштила је Комисија.

Хедл је у изјави за медије оценио да црква реагује са закашњењем од "само" 30 година.

"Тада сам објавио текст на који се позивају, а који се односи на чињеницу да је у месту Стража код Пожеге у Славонији, у тамошњој сеоској цркви, био постављен мозаик на коме се налази лик Алојзија Степинца", рекао је Хедл и додао да је некадашњи загребачки надбискуп осуђен за ратне злочине.

Новинар је подсетио да је на челу бискупске Комисије ђаковачки бискуп Марин Сракић, који је пријатељ Бранимира Главаша.

"Док га је Сракић посећивао у затворској болници у време када му се судило за ратне злочине, ја сам о томе писао на начин да сам стао на страну жртава. Чудим се да бискуп никад није примио ниједну жртву на исти начин као што је посетио Главаша" рекао је Хедл.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару