Читај ми!

Хрватска на финансијској "дијети"

Из "Кукурику коалиције" која ће формирати хрватску Владу већ најављују да су буџетски приходи мањи, и да ће цела земља морати на дијету. Преузимањем власти, левица у Хрватској преузима и висок спољашњи и унутрашњи дуг, и велике ризике које прате европску монетарну унију.

У тренутку недефинисаних односа у Европској унији, који ће утицати и на Хрватску, и глобалне кризе, из "Кукурику коалиције" која ће формирати хрватску Владу већ најављују да су буџетски приходи мањи, и да ће цела земља морати на дијету. Маневарски простор је мали - 80 одсто буџета већ је задато.

Преузимањем власти, левица у Хрватској преузима и висок спољашњи и унутрашњи дуг, и велике ризике које прате европску монетарну унију.

Постављају се питања како сачувати кредитни рејтинг и спречити скупље задуживање на међународном тржишту? Како привући страни капитал у тренутку кад Европа није занимљива као некада? Може ли се реформисати јавни сектор и уштедети милијарду и по евра у буџету?

Економски аналитичар Дамир Новотни рекао је да се не могу занемаривати дефицити јавног сектора да је буџетски дефицит превисок и да се мора смањити.

"Нема једног потеза или два, морате мењати курс", каже Новотни.

Синдикати подсећају на високу цену капитала у Хрватској. Решење виде у смањењу банкарских камата грађанима и привреди.

Председник Независних хрватских синдиката Крешимир Север рекао је да Хрватска народна банка и Влада треба да "притисну" пословне банке.

"Мора се наћи модел у којем ће банке снизити камату на кредите и дати привреди простор да гради развојне циклусе", навео је Север.

Најлошији сценарио, смањење плата и пензија, како оцењују саговорници РТС-а "није реалан".

"Толико су свесни да ту не могу да добију пуно, могу да добију контрафекат. И са стране покушаја уштеде на кратак временски период опет неће добити ништа", рекао је председник Независних хрватских синдиката.

На питање ла ли је Хрватска далеко од грчког сценарија, Дамир Новотни одговара да је тренд лош, а ако Влада настави да се задужује, може је погодити и грчки синдром.

Почетак следеће године Влада ће потрошити на преузимање полуга власти и састављање буџета. Какво ће бити хрватско пролеће?

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару