Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Поруке са самита у Швајцарској: Први корак ка миру; Фон дер Лајен: Замрзнути конфликт рецепт за будуће ратове

Рат у Украјини – 843 дан. У Швајцарској је одржан први од два дана мировног самита, а Украјина најављује да се припрема да буде домаћин следећег окупљања. Кијев не искључује и позив Русији за тај скуп. Председница Швајцарске Виоле Амхерд каже да је самит први корак ка миру. Председница ЕК Урсула Фон дер Лајен тврди да замрзнути конфликт није решење већ рецепт за будуће ратове. Володимир Зеленски сматра да ће, ако се Кина придружи Северној Кореји и Ирану у помоћи Русији у наоружању, то бити "трагедија".

Поруке са самита у Швајцарској: Први корак ка миру; Фон дер Лајен: Замрзнути конфликт рецепт за будуће ратове Поруке са самита у Швајцарској: Први корак ка миру; Фон дер Лајен: Замрзнути конфликт рецепт за будуће ратове

Председник Русије Владимир Путин истакао је да Украјина мора да повуче своје трупе из свих нових региона Русије како би почели мировни преговори.

Навео је да још један услов за преговоре мора да буде изјава Кијева да се одриче намера да уђе у НАТО, додавши да би тада одмах био спреман да седне за преговарачки сто.

Украјински председник Володимир Зеленски одговорио је да су Путинови услови "ултиматум" коме се не може веровати. "Верујем да Путин не би зауставио своју војну офанзиву чак и ако би његови захтеви за прекид ватре били испуњени", додао је Зеленски.

На речи Зеленског узвратио је портпарол Кремља Дмитриј Песков – да је јасно да је реч о "мировној иницијативи и свеобухватном, веома дубоком и конструктивном предлогу".

Зеленски је, у међувремену, допутовао у Швајцарску где се одржава дводневни мировни самит на који представници Москве нису позвани.

Немачка је предала Украјини још један велики пакет војне помоћи, који укључује ракетне системе ХИМАРС, опрему за ПВО и тенкове.

Министри одбране држава НАТО-a одобрили су план о дугорочном снабдевању Украјине оржјем и војном опремом као и о наставку спрвођења војне обуке, рекао је после састанка генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Навео је да ће се помоћ пружати из америчке војне базе у немачком граду Висбадену и укључиваће особље од 700 људи.

И закључак Самита Г7 у Италији у истом тону – Украјини ће се помагати колико год то буде потребно.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије