Велика штета после невремена у Великом Градишту и Голупцу

У општинама Велико Градиште и Голубац и четири дана након олује са градом сабирају се последице. Осим објеката, у неколико села страдали су комплетни засади кукуруза и сунцокрета, а класје је преполовљено.

Након незапамћеног града у Чешљевој бари код Великог Градиста који је избрисао цео атар - трка са временом. Да ли сејати ново уочи жетве или одустати.

"Епилог је 100% уништено. Кукурузи, сунцокрет, пшеница. Све је 100 % унистено. Ја сам мали произвођач. Моје нису осигуране. Размишљам да ли да пресејавам, јер је кратак рок и то изискује одређени временски период да узри, да се осуши тај усев који се буде засејао", наводи Душан Јенић, пољопривредник из Чешљеве баре.

Горан Јанковић тврди да ће дугови остати, јер је на 80 хектара које обрађује већ изгубио 80.000 евра улагања.

"Апелујемо на надлежне органе да неко изађе у помоћ, јер ово је јако тешка ситуација за нас. Не знамо како ћемо да вратимо дуговања добављачима за све ово што је посејано. Не знам како ћемо успети још нешто да посејемо јер је већ кратак рок. Нико још није изашао да нам каже шта да радимо сад са овим њивама", каже Горан Јанковић пољопривредник из Чешљеве баре.

Иако је олуја захватила пола општине, своје највеће ледене лопте град је сручио у Дољашњици, Чешљевој Бари, Средњеву и Макцу. Од 25 села противградна одбрана постоји само у 3. Они који нису осигурани, надају се помоћи државе, а своју штету могу да пријаве у локалној самоуправи.

"Формирали смо комисију да се уради та процена штете, да поправимо те локалне путеве из локалног буџета јер других средстава нема и да покушамо од Владе Србије да рефундирамо средства и да тражимо за наше пољопривредне произвођаце, који имају штету, ако мозе Влада РС да одвоји средства и да им се помогне на неки начин", наводи Драган Милић, председник општине Велико Градиште.

У општини Голубац још увек су видљиве последице на крововима, фасадама, прозорима и аутомобилима, са којима је судбину поделио и комплекс Голубачке тврђаве. А мештани села Добра у Ђердапској клисури живели су без струје, воде и комуникација 3 дана.

"Малтене свака кућа има штету. То су професионални аласи који живе од тога. Отприлике има 8, 9 породица које живе само од тога. Имају пуне замрзиваче и видећемо колико је ту штета, плус пар дана што нисмо радили", наводи Драган Ковачевић, председник МЗ Добра.

Локалне самоуправе и надлежно министарство апелују на пољопривреднике да осигуравају своје усеве, јер за 3.000 динара по хектару могу добити и до 100.000 динара одштете у оваквим случајевима.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару