Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Украјина: Највећи руски напад дроновима на Кијев од почетка рата, експлозије у Житомирској и Сумској области

Рат у Украјини – 459. дан. Ваздушна узбуна широм Украјине. Нови талас руских ваздушних напада на украјинску престоницу, највећи од почетка рата, оборено више од 40 руских дронова, тврди Кијев. Експлозије у Житомирској и Сумској области. Неутралисан покушај напада дроновима на рафинерију нафте на југозападу Русије, саопштила је Москва. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров осудио је планове западних земаља да пошаљу Украјини борбене авионе Ф-16 као неприхватљиву ескалацију. Зеленски тражи од украјинског парламента увођење санкција Ирану од 50 година.

Зеленски предлаже увођење санкција Ирану на 50 година

Председник Украјине Володимир Зеленски предложио је нацрт закона којим би Украјина увела санкције Ирану на 50 година, рекао је у недељу шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак, као одговор на, како Кијев тврди, то што је Техеран испоручио оружје Москви.

Кијев и његови савезници тврди да Иран снабдева Русију наоружањем, укључујући стотине дронова од почетка рата у Украјини. Техеран је те оптужбе одбацио.

Уколико закон усвоји украјински парламент, то би зауставило транзит иранске робе кроз Украјину и коришћење њеног ваздушног простора, као и увођење трговинских, финансијских и технолошких санкција Ирану и његовим грађанима.

Кијев је претходно саопштио да је Москва током ноћи извела највећи удар дроновима на Украјину до сада. Тврди да су у нападу коришћена 54 дрона иранске производње, а да је 52 оборено.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Песков: Запад води рат против Русије на свим фронтовима

Западне земље воде рат против Русије у свим сферама, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Рат се води у ширем смислу, води се рат против Русије на свим фронтовима, било да је у питању економија, међународни односи или власништво над имовином", навео је Песков.

Песков је рекао да Русија неће подлећи емоцијама и да ће одржати трезвен ум у оваквим ситуацијама.

Опширније Краће

Канани: Нападима против Ирана, Зеленски жели да Украјини обезбеди што више западног оружја

Политички наступи председника Украјине Володимира Зеленског усмерени против државе и народа Ирана имају циљ да подстакну испоруке западног оружја, изјавио је портпарол министарства спољних послова Исламске Републике Иран Насер Канани, преноси ИСНА.

Агенција подсећа да је украјински председник позвао Иран да престане да подржава Русију, јер би то, наводно, довело до још веће изолације њихове земље, преноси РИА Новости.

"Понављање лажних тврдњи председника Украјине против Исламске Републике Иран у складу је са пропагандним и медијским ратом антииранске осовине против владе и народа Ирана. Циљеви тих напада су да се Украјини обезбеди што више западног оружја и финансијска помоћ западних земаља. Колико год је могуће", рекао је Канани.

У међувремену је председник Украјине Володимир Зеленски предложио  увођење санкција Ирану на период од 50 година, произилази из нацрта резолуције који је поднео Врховној ради Украјине.

"Применити секторске специјалне економске и друге рестриктивне мере (санкције) против Исламске Републике Иран на период од 50 година", наводи се у нацрту резолуције објављеном на сајту украјинског парламента.

(Ројтерс, Гардијан,Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски тражи од украјинског парламента увођење санкција Ирану од 50 година

Украјински председник Володимир Зеленски затражио је од украјинског парламента да одобри 50-годишње санкције Ирану због, како је рекао, њихове улоге у снабдевању Русије беспилотним летелицама и војном опремом за рат.

"Применити секторске специјалне економске и друге рестриктивне мере (санкције) против Исламске Републике Иран на период од 50 година", наводи се у нацрту резолуције објављеном на сајту украјинског парламента.

То би укључивало потпуну забрану трговине са Ираном, инвестиција и преноса технологија, преноси Кијев Индепендент.

Зеленски се, како је рекао, на тај корак одлучио, након масовног руског напада на Кијев, беспилотним летелицама иранске производње "шахед". 

(Гардијан)

Опширније Краће

Директор Росенергоатома: Спречићемо било какву украјинску диверзију

Запослени у нуклеарној електрани Запорожје и руска војска довољно су професионални да спрече било какву украјинску диверзију, изјавио је Ренат Карча, саветник генералног директора руске компаније за нуклеарну енергију Росенергоатом.

"Колико год да се појављују злокобни планови које планирају Украјина и колективни Запад против ЗНПП-а или Русије, они су предвидљиви, а све док су предвидљиви, успех ће бити постигнут вољом и професионализмом који ћемо показати ми и наша војска", рекао је Карча, преноси Тас.

Према његовим речима, нуклеарна електрана у Запорожју тренутно ради нормално, а ниво радијације је нормалан.

(Танјуг)

Опширније Краће

Лавров: Слање борбених авиона Украјини је неприхватљива ескалација

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров осудио је планове западних земаља да пошаљу Украјини борбене авионе Ф-16 као неприхватљиву ескалацију.

"Свакако, ово је неприхватљива ескалација. Надам се да има разумних људи на Западу који то разумеју", рекао је Лавров, преноси Тас.

Лавров је такође оценио да изјава начелника здруженог генералштаба америчке војске генерала Марка Милија, који је рекао да Украјина не може очекивати да ће у блиској будућности повратити све своје територије, представља "корак напред ка разумевању како сада стоје ствари у свету".

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва: Покушај напада дроновима на рафинерију нафте на југозападу Русије

Неколико беспилотних летелица неутралисано је ноћас приликом покушаја напада на рафинерију нафте у Краснодарском крају на југозападу Русије, саопштено је из регионалног оперативног штаба.

У саопштењу је наведено да није било штете на постројењима рафинерије, нити жртава, преноси Тас.

"Синоћ око 2.00 неколико неидентификованих дронова покушало је да се приближи просторијама рафинерије нафте Илски и сви су неутралисани", наведено је у саопштењу.

Тас наводи да је рафинерија била мета два напада дроновима раније овог месеца.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Оборено више од 40 руских дронова изнад украјинске престонице

Више од 40 дронова које је током протекле ноћи лансирала руска војска оборила је украјинска ПВО у ваздушном простору Кијева, саопштили су украјински војни званичници.

Начелник градске војне управе Кијева Сергеј Попко рекао је раније данас, да је руска војска протекле ноћи извела до сада највећи напад дроновима на Кијев, док се украјинска престоница припремала да данас прослави 1.541 годину од оснивања.

Он је додао да је Русија у нападу користила беспилотне летелице иранске производње "шахед" .

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко пријавио је експлозије у главном граду Украјине током протекле ноћи.

"Експлозије у Кијеву. Информације се потврђују", написао је он на свом Телеграм каналу и додао да су системи ПВО у кијевској области активни, пренео је Тас.

Претходно су украјински медији пренели да су се експлозије чуле у бројним регионима, укључујући Житомирску и Сумску област, као и да је у већем делу Украјине, укључујући Кијев и Кијевску област, проглашена ваздушна узбуна.

(Ројтерс, Гардијан)

Опширније Краће

Највећи руски напад дроновима на Кијев од почетка рата

Русија је током ноћи покренула више таласа ваздушних удара на Кијев, што је, како су званичници рекли, највећи напад дроном на град од почетка рата, док се украјинска престоница припремала да прослави годишњицу свог оснивања у недељу.

Званичници су рекли да су системи противваздухопловне одбране оборили најмање 40 дронова који су се кретали ка Кијеву, а да је у нападу страдала једна особа.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Рат у Украјини ушао је у 459. дан. Борбе се воде на истоку земље, али се напади дешавају и на територији Русије.

Украјински званичници поручују да је војска спремна за контраофанзиву. 

"Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву против руских снага", рекао је један од највиших безбедносних званичника у земљи Алексиј Данилов. Почетак контраофанзиве наговестио је и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.

Украјина је затражила од немачке владе испоруку крстарећих ракета "таурус" домета 500 километара, јавила је новинска агенција ДПА позивајући се на неименованог представника немачког министарства одбране.

Споразум Москве и Минска о размештању нуклеарног оружја - води ка опасној ескалацији, упозорава Брисел.

"То угрожава цео европски континент. Не желимо да Украјина постане нова Белорусија, нови сателит Русије - која настоји да поново створи сфере колонијалног утицаја, као у 19. веку", рекао је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику.

Напад два дрона оштетио је управну зграду нафтовода у руској Псковскoj области, саопштио је на Телеграму локални званичник Михаил Ведерников и истакао да није било жртава. Коначни закључци о нападу очекују се након истраге.

Локалне власти наводе да су током јучерашњег дана гранатирана насељена места у Сумској области уз границу са Русијом, али да није било повређених и материјалне штете.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво