Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Кијев тражи од Немачке крстареће ракете "таурус"; напад дроновима на нафтовод у руској Псковскoj области

Рат у Украјини – 458. дан. Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву против руских снага, каже један од највиших безбедносних званичника у земљи Алексиј Данилов. Почетак контраофанзиве наговестио је и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни. Руске снаге су привремено ублажили нападе на Бахмут с циљем да се прегрупишу и ојачају своје способности, саопштила је заменица министра одбране Украјине Хана Малиар. Украјина је затражила од немачке владе испоруку крстарећих ракета "таурус" домета 500 километара.

Руски пројектил погодио је током ноћи клинику у Дњепру у централној Украјини. Погинуо је један 69-огодишњи пролазник, док је током дана из рушевина извучено тело још једне жртве. Украјински председник Зеленски напад је назвао злочином против човечности.

На мети руских ракета поново је био и Кијев. Званичници руског Министарства одбране кажу да су уништили складишта оружја и муниције. Украјинска војска наставља ракетне ударе на руске положаје у околини Доњецка.

У Москви борави специјални кинески представник за Евроазију Ли Хуи, који је већ недељу дана на европској турнеји у покушају да пронађе решење за окончање рата у Украјини. Око сат и по разговарао је са шефом руске дипломатије Лавровом, али након састанка није било изјава.

Из руског МСП-а кратко је саопштено да су Лавров и Ли разговарали о изгледима за решавање сукоба у Украјини.

Пекинг је још у фебруару предложио план за решавање сукоба Москве и Кијева од 12 тачака, уз позив на хитан прекид ватре.

За разговор с руским председником Владимиром Путином спреман је и немачки канцелар Олаф Шолц, али када за то дође време, саопштено је у Берлину. Нагласио је да се рат не сме окончати неком врстом "замрзнутог конфликта".

Заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев изјавио је да би рат могао да потраје деценијама и да су преговори с Украјином немогући све док је председник Володимир Зеленски на власти.

Упозорава да ће Русија морати да изврши превентивни напад, ако Запад да Кијеву нуклеарно оружје.

Званични Хаг "озбиљно разматра" слање борбених авиона Ф-16 у Украјину, али још није донела коначну одлуку, рекао је холандски премијер Марк Руте.

Раније ове недеље Холандија је рекла да жели да почне да обучава украјинске пилоте за летење на том типу авиона што је пре могуће.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво