Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Кулеба тражи од Бореља да се убрза снабдевање Украјине оружјем; убијен сарадник листа "Република"

Рат у Украјини – 427. дан. Украјинске војне снаге имају сву потребну опрему, оружје и муницију да покрену пролећну офанзиву, оценио је командант НАТО снага за Европу, амерички генерал Кристофер Каволи. Украјински новинар који је радио као локални сарадник италијанске "Републике" убијен је хицем из снајпера на југу Украјине. Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је са украјинским колегом Володимиром Зеленским, први пут од почетка рата.

На истоку Украјине и даље бесне сукоби око Бахмута. Шеф паравојне групе "Вагнер" очекује почетак украјинске контраофанзиве после 2. маја, када се побољшају временски услови.

Јевгениј Пригожин је оценио да је украјинска офазива неизбежна и да су трупе те земље потпуно спремне да крену у пресецање јединица које предводи.

Кијев и Москва разменили су више од 80 заробљеника. Кијев наводи да су ослобођена 42 војника и два цивила.

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је телефоном са украјинским колегом Володимиром Зеленским, први пут од почетка рата. Обавестио га је да ће Пекинг послати специјалне представнике у Украјину и са свим странама разговарати о решавању кризе у тој земљи. 

Специјалну кинеску делегацију, која ће бити упућена у Кијев и друге земље, предводиће бивши кинески амбасадор у Русији Ли Хуи.

Пекинг инсистира на хитном прекиду ватре, поручује председник Си, истичући да у нуклеарном сукобу нема победника и да сви треба да задрже хладнокрван став.

Володимир Зеленски поручује да нема мира по цену територијалних компромиса. Украјински председник за амбасадора у Кини именовао је бившег министра индустрије Павела Рјабикина.

Бела кућа поздравља разговор Сија и Зеленског, али сматра да је прерано рећи да ли ће то довести до мировног споразума Москве и Кијева.

Расте напетост и на северу Европе. Немачки и британски борбени авиони пресрели су три руске извиђачке летелице у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора.

Руско Министарство одбране саопштава и да су два руска бомбардера Ту-160, намењена стратешком ракетном наоружању, завршила планирани лет у трајању од 14 сати изнад неутралних вода Баренцовог и Норвешког мора.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара