Преносимо

Како се усавршавао доктор Јанковић

На докторске студије на Мегатренду уписао се на основу магистарске дипломе Европског универзитета у Београду а претходно ректоре "частио титулама".

Председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић, који је у понедељак осуђен због употребе фалсификоване дипломе Економског факултета у Сарајеву, докторирао је 18. јануара 2010. године на Факултету за пословне студије Универзитета Мегатренд, на тему "Савремени концепти управљања предузећем".

Како нам је рекао др Мића Јовановић, ректор и власник Мегатренда, Јанковић је уписан на докторске студије на основу магистарске дипломе Европског универзитета у Београду, чији је ректор др Милија Зечевић.

Докторат има 412 страница, а ментор је био проф. др Момчило Живковић. Јанковић је спремао докторат непуних пет година. То су званични подаци из Одсека за постдипломске и докторске студије Универзитета Мегатренд.

"За докторске студије квалификовала га је магистарска диплома Европског универзитета, тако да у Мегатренду нису имали потребу да проверавају диплому Економског факултета у Сарајеву. Факултети нису у обавези да проверавају дипломе" каже за Политику др Мића Јовановић.

Марио Спасић, једини кандидат за шефа Специјалног тима за борбу против корупције у просвети Србије, слаже се да у Мегатренду нису били у обавези да проверавају диплому, али истиче да ће, ако осуђујућа пресуда Јанковићу постане правоснажна, овај универзитет бити у обавези да покрене поступак за поништавање докторске дисертације.

"Према Закону о високом образовању, високошколске установе имају овлашћење и обавезу да оглашавају ништавим дипломе које су фалсификоване или су биле предмет различитих махинација. Уколико осуђујућа пресуда постане правноснажна, Европски универзитет имао би обавезу да поништи магистарску диплому господину Јанковићу, а самим тим би и Универзитет Мегатренд био обавезан да покрене поступак за поништај докторске дисертације", каже за Политику Марио Спасић, који је генерални секретар Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност.

Он истиче да би Привредна комора Београда последично имала право да покрене поступак за накнаду штете. Сматра такође да је суд могао да одузме дипломе Милану Јанковићу, јер су оне у овом кривичном поступку - предмет извршења кривичног дела.

Портпарол Основног суда у Београду Ивана Рамић рекла је јуче за Политику да се суд није бавио тиме како је Јанковић дошао до дипломе Економског факултета у Сарајеву и није истраживао ко му је издао диплому.

"На основу оптужнице која га је теретила за употребу фалсификоване дипломе, а не за чин фалсификовања, суд је утврдио да је реч о лажној исправи и осудио га за употребу лажне исправе. Како је дошао до ње - то није био предмет кривичног поступка", каже Ивана Рамић.

Први основни суд у Београду је током кривичног поступка три пута добио обавештење од Економског факултета у Сарајеву да Милан Јанковић није дипломирао нити студирао на том факултету.

Јанковић у писаној изјави за медије тврди да је процес против њега монтиран како би био смењен са места председника Привредне коморе Београда. Он каже да су потврде сарајевског факултета лажне и најављује жалбу на првостепену пресуду, која је донета у понедељак, 28. октобра.

Свака десета диплома у Србији - лажна

Према подацима које је прошле године објавила Републичка просветна инспекција, свака десета диплома у Србији је лажна. Иако је кривотворење дипломе веома компликовано, лажни дипломци запошљавали су се са фалсификованим уверењима о завршеном факултету. Тако смо имали лажне лекаре, лажне правнике из Крагујевца, којима дипломе нису одузете, али и лажне научнике. Стефан Влајковић, аутор „пројекта лансирања првог српског сателита у свемир" окривљен је да је лажном дипломом Физичког факултета узео 700.000 динара из Фонда за младе таленте и уписао докторске студије у Цириху.

Милан Јанковић - академик

Српска академија иновационих наука је 2009. године, за изузетне заслуге у развоју и подршци иновативном стваралаштву и његовој инплементацији у привреду, у своје редове примила мр Милана Јанковића, председника Привредне коморе Београда, као почасног члана, а председник Српске академије иновационих наука, академик Петар Рајачић, уручио је господину Милану Јанковићу Повељу почасног академика.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару