Немачка, Сноудена за сведока

Оптужбе да је мобилни телефон Ангеле Меркел прислушкиван потичу из докумената бившег сарадника америчке тајне службе НСА Едварда Сноудена. Како тврди "Дојче веле", немачки политичари захтевају његово сведочење.

Мирно, обично лице иза наочара је лице које зна цео свет. Едвард Сноуден, некадашњи службеник америчких тајних служби ЦИА и НСА овог лета је са бројним документима побегао у Хонгконг, па у Русију где му је одобрен привремени азил. А како и најновији подаци о прислушкивању канцеларке Ангеле Меркел потичу из његових докумената, за многе немачке политичаре се подразумева да би Сноуден био најбољи сведок.

Томас Оперман, шеф посланичког клуба социјалдемократа рекоа је за Билд да треба формирати истражни одбор који ће се позабавити афером у вези прислушкивања. А одбор би требало да испита и узбуњивача Сноудена. "Сноуденови наводи изгледају веродостојно и америчка влада нас је по том питању очигледно лагала", сматра Оперман.

Но, проблем је "само" тај што Снуден од августа ужива азил у Русији и то на непознатом месту.

У Немачкој би постојала опасност од његовог изручења Сједињеним Државама иако сам Оперман то сматра невероватним. "Не могу себи то ни да представим, да се човек који је открио комплетну тешку аферу око прислушкивања савезне канцеларке испоручи земљи која је ту шпијунажу спроводила", сматра Оперман.

Кристијан Штребеле из редова Зелених предлаже да се Сноудену да азил у Немачкој или макар обезбеди заштита као сведоку. "Он је важан али и опасан сведок", рекао је Штребеле листу Тагесцајтунг. И председник Странке левице Грегор Гизи сматра да је Немачкој Сноуден итекако потребан.

Државно тужилаштво још тражи чињенице

Нису немачки политичари једини који позивају да се Сноуден испита. Пре десет дана је бразилска полиција најавила да уколико буде могуће треба испитати Сноудена.

Бразил, као највећа јужноамеричка земља, био је велика мета шпијунаже НСА. Председница Дилма Русеф у септембру је отказала путовање у САД. Она је на тај начин изразила протест и тражила да се ти наводи разјасне.

У Немачкој би поред истражног одбора у Бундестагу овим питањем могло да се позабави и Државно тужилаштво при Савезном суду у Карлсруеу.

Немачка министарка правде Сабине Лојтхојзер-Шнаренбергер (ФДП) може да замисли такав развој догађаја. Она је Немачком радију изјавила: "Убрзо ћемо видети где нас све то може одвести и дали би се испитивањем сведока могло или пак морало доћи до нових сазнања."

А државни тужилац? Он каже да се тужилаштво темом "прислушкивање мобилног телефона" још увек бави на нивоу информација и да "покушавају да дођу до конкретних чињеница". Тако да ни Сноуден не може да буде позван за сведока док не буде покренута прелиминарна истрага.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару