Преносимо

Јутарњи лист: Нова "Сабља" у Србији

Хапшења директора Галенике и Рударског базена Колубаре, два велика и важна српска предузећа, само су последња на листи велике акције Александра Вучића у којој су досад приведени и затворени бивши високи функционери.

У понедјељак је у Београду ухапшен Небојша Ћеран, бивши директор Рударског базена Колубара. То је једна од најважнијих твртки у Србији, јер њених 10.000 радника копа угљен којим се производи 50 посто струје у држави.

Прича каже да су били пресудни код рушења режима Слободана Милошевића 5. листопада 2000. године: кад је Милошевић одбио признати изборну побједу опозиције, рудари су блокирали Колубару, па је МУП морао послати јаке снаге у Лазаревац, због чега је ослабио Београд и Милошевић је био присиљен признати пораз.

Ћеран је сада ухићен заједно с Радосавом Саватијевићем Кенетом, тзв. контроверзним бизнисменом, иначе познатим по слабости према млађахним звијездама Гранда, натјецатељицама шоу програма на телевизији Пинк.

Ћеран је Кенету исплатио 1,2 милијуна еура још 2010. године, као предујам у висини трећине договорене цијене за кућу и пет хектара земљишта код Лазаревца, што би Колубара срушила због ширења рудника. Не само што су по тој цијени тада могли купити ваљда пола Детроита, него је та кућа предалеко од копа и тешко да ће икад бити срушена.

Да није било изненадне полицијске акције, бизнисмен Кене би од државног подузећа добио укупно 3,6 милијуна еура за очевину: само ограда од кованог жељеза му је процијењена на 35.000 еура, а жардињере за цвијеће на 10.000! Кухиња с два уграђена фрижидера - баш тако, с два фрижидера, пише у спецификацији коју је објавила озбиљна Политика - процијењена је на 45.000 еура, а собна врата (комада четири) на 20.000 еура.

Додуше, наводи се како су и кухиња и врата "с позлатом". Та ваљда луксузна кућа има камин вриједан 27.000 еура, базен (65.000 еура), али и - пољски ве-це. А тај заход процијењен је на 8.000 еура, мада није позлаћен. То је само детаљ из стотина милијуна тешке вишегодишње пљачке рударске твртке у саставу Електропривреде Србије.

Пет ухићења у дану

Два дана након њих, у сриједу, ухићено је пет људи због 34 милијуна еура опљачканих из Галенике, некоћ једног од најуспјешнијих подузећа у Србији. Ухићени су под сумњом да су од 2008. до 2011. организирано исисавали паре из једне од највећих фармацеутских твртки у регији, која данас запошљава 2500 људи.

Схема је била једноставна: основали су твртку БГфарм која је од Галенике узимала лијекове, али их не би плаћала. Лијекове би продали, а Галеника би додатно јамчила за БГфармове мјенице, па је исплаћивала и њих и камате за БГфармове дугове. Притом су и Галеника и Колубара губиташи и држава им даје новац да би преживјели. Како је у Србији приватизација проведена напола, остало им је око 200 губиташа којима у прорачуну сваке године морају осигурати милијарду еура.

Ухићени нису обични балкански "менаџери" склони мажњавању, него битни политички играчи: Небојша Ћеран је спретни дужносник ДС-а који је успио задржати синекуру и након што је Демократска странка изгубила власт у Србији: тренутно је директор београдског Градског саобраћајног подузећа, пандана загребачком ЗЕТ-у. Радосав Саватијевић са златним заходом дио је тренутне власти: он је дужносник Јединствене Србије, странке живописног Драгана Марковића Палме, који је у коалицији са Социјалистичком странком Србије.

Ухићени из Галенике и повезаних твртки оптужени су за криминал у вријеме владавине генералног директора Ненада Огњеновића, којег је на чело твртке 2008. поставила СПС. У затвору је од свибња, а сад је поново испитан. Сумња се да је новац извлачио за потребе СПС-а. На челу СПС-а је Ивица Дачић, актуални министар полиције и премијер Србије. Садашњи директор социјалистичке странке Дејан Бацковић био је предсједник Управног одбора Галенике у то вријеме. Он још није ухапшен. Тврди да нема везе ни са чим.

Спрема се побуна

"Бит ће још жешће и још жешће и бит ће још већих побуна у Србији због оних који ће бити ухапшени", поручио је Александар Вучић почетком коловоза. У годину дана откако је први потпредсједник владе Србије и предсједник најјаче политичке странке, Српске напредне странке, објавио одлучан обрачун с корупцијом и тајкунима, ухићено је на стотине људи. Само овог тједна, у ова два случаја, ухићено је једанаест, а укупан број не зна ваљда нитко.

Вучић је ових дана изнио бројке нове српске "Сабље": од 1. коловоза 2012. до данас је подигнуто 117 оптужница, 113 их је потврђено, за девет људи суђење је већ почело, а у једном случају донесена је правомоћна пресуда. Кад се томе дода 63 оптужница на основи истрага покренутих прије Вучићеве ере, Србија је од љета 2012. до сада подигла 180 оптужница за организирани криминал!

"На почетку свог мандата рекао сам да нема недодирљивих. Тако ће и остати. Наставит ћемо борбу против корупције и криминала без пардона", поручује Александар Вучић. Кад се обраћа члановима своје странке, упозорава их да ће хапсити и њих. Нема недодирљивих - понавља до промуклости.

На борби против корупције Александар Вучић заслужио је огромну популарност. Подршку добива и здесна, али и слијева. "Сви имају корупцију, али је код нас нарасла до козмичких размјера. Корупција је кад узмеш фирми дио профита, код нас украдеш сав профит и демонтираш машине из фабрике, не размишљајући да више нећеш имати шта да крадеш", тумачи Војислав Туфегџић, уредник у Новом магазину који се годинама бави том темом.

Као примјер износи причу да Колубара данас троши дневно 500 тона нафте, а прије је наводно трошила читавих 5000 тона. Управо због тога, истиче, Демократска странка и Борис Тадић изгубили су власт. У 10 година власти ДС-а корупција је подивљала, као хиперинфлација 1993. И након што је 20 година та куга расла и премрежавала све поре друштва, илузорно је очекивати да се све то рашчисти у пар мјесеци или годину дана, истиче.

Вучић иде стопама покојне Верице Бараћ, која је као шефица Савјета за борбу против корупције неустрашиво указивала на криминалну спрегу моћног бизниса и политичара. Она је направила попис од 24 спорне приватизације, од Луке Београд и смедеревске жељезаре надаље. Тадашња влада на попис није реагирала, али јест Еуропска комисија, која га је вратила влади Србије као домаћу задаћу. Сада Вучић понавља како до краја године планира то довршити: дотад би тужитељство требало испитати све те случајеве и подигнути оптужнице ако утврди да имају основе.

Утамничени су и директори двију банака, Агробанке и Развојне банке Војводине. Око 200 милијуна еура кредита Агробанке остало је ненаплаћено, па је директор Душан Антонић са 20 суучесника оптужен за проневјеру 84 милијуна еура. У Развојној банци Војводине, тврди Вучић, могло се добити 3,5 милијуна еура кредита само уз предочење особне карте.

Александар Вучић је прво ухапсио пар бивших министара: прво у јесен прошле године Оливера Дулића, бившег министра животне средине и прометног планирања због погодовања словенском Нуба инвесту, па бившег министра господарства Предрага Бубала због погодовања тајкуна приликом продаје Луке Београд, кад је држава оштећена за више од 5,7 милијуна еура, затим директора Агенције за приватизацију Миодрага Ђорђевића, такођер због Луке.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару