Преносимо

Државни директори нису бели медведи

Да ли треба да се јавим директору ГСП да би медијима рекла како шофер вози градски аутобус неприлагођеном брзином, рекла је министарка енергетике Зорана Михајловић.

Ако се не промени однос према потрошачима ЕПС ће изгубити тржиште. Због тога је Министарство енергетике још пре неколико месеци тражило да рачуни за струју буду прегледни и јасни. Они то још нису и то је изгледа изазов за ЕПС. Као потрошач не могу да разумем одсуство професионализма према потрошачима, изјавила је у разговору за Политику, др Зорана Михајловић, министар енергетике.

Зашто је дошло до оволиких проблема с рачунима за струју?

Ми смо као министарство учинили све да јавни снабдевач крене како треба, али очигледно је да ЕПС није био спреман за промене. И ово није питање неке дистрибуције или неког привредног друштва, ово је проблем целокупног система ЕПС-а.

Сад је ред на ЕПС-у да спроведе све што је обећао, а сами су рекли да ће утврдити ко је одговоран у дистрибуцијама за гужве на шалтерима и остале проблеме.

Да ли министар може да дође ненајављен у посету неком јавном предузећу, без сагласности директора и да ли у том случају има ингеренције да било кога прозива за свој рад?

Не разумем шта желите да имплицирате овим питањем? Као да желите да кажете да су директори у нашој земљи „бели медведи", заштићени од грађана и нарочито од министара који не желе да прикривајунерад и хаос у институцијама, већ желе да их реше, јер и себе и те институције схватају као сервис у служби грађана.
Поред тога што сам министар, ја сам и грађанка која плаћа рачуне, позива службе да добије информацију и слично. Возим се и градским саобраћајем, па да ли то значи да као министарка треба да се прво најавим директору ГСП и да ако видим да тамо возач вози неприлагођеном брзином, не смем да токажем у медијима?

Како коментаришете то што је врло мало њих поднело захтев за бесплатне киловате и гас?

Данас је то 72.000 купаца, а месечно тај број расте за пет до 10 одсто. То је далеко мање него што смо очекивали, а разлоге треба тражити у необавештености грађана, али и самој процедури, коју у сарадњи са локалним самоуправама покушавамо да поједноставимо. Као да ником није било стало да се тиме бави осим Министарству енергетике.

Како иде договарање с топланама као великим дужницима за гас и мазут?

На предлог Министарства енергетике, влада је донела закључак којим је препоручено да се са топланама направе репрограми за дуговања за гас и мазут, који ће ићи и до 60 рата,како бисмо финансијски релаксирали топлане и обезбедили њихов несметан рад. Започето је закључивање репрограма са Робним резервама, а са „Србијагасом" су готово све топлане већ потписале репрограм. С топланама је такође договорено, у сарадњи са локалним самоуправама, да и оне својим купцима омогуће да дугове измире на рате.

Учинили смо све да топлане буду спремне за грејну сезону, али не можемо да гарантујемо да неће бити проблема у топланама у којима је дуги низ година стање проблематично.

Како коментаришете могуће поскупљење гаса на свака три месеца?

Уобичајено је да се код дугорочних уговора о снабдевању на свака три месеца коригују цене, а то значи промене у оба смера. Дакле и поскупљења и појефтињења. Постоје други сегменти гасне политике који нису само питање енергетике којима морамо да се интензивније и ефикасније бавимо, од реформисања „Србијагаса", финансијске консолидације овог предузећа, као и даљег рада на новим рутама дотока гаса, као што су Јужни ток и Ниш-Димитровград.

Хоћемо ли ове зиме увозити струју? Прошле године смо купили од РС, али нам није било потребно, шта је урађено с вишковима?

Србија је купила на јавном тендеру део вишкова Републике Српске који нису били само за прошлу зиму, већ и за зиму која је пред нама. Наравно да нисмо купили све што се проценило да нам треба, већ само један део. Да ли ће се додатно увозити струја то ће зависити од ситуације која то буде налагала, али ми за сада имамо обезбеђене довољне количине.

С инвеститором који је хтео да гради највећи соларни парк у Србији раскинут је уговор. Да ли имате информацију да ли су тужили Србију Лондонском суду и прете ли нам пенали од 900.000 евра?

Немамо никаквих званичних информација о томе да је поднета тужба. Ми смо као министарство врло отворени и веома нам је стало да помогнемо инвеститорима да улажу у Србију.

Зашто сте уопште пристали да потпишете такав уговор, ако сте у старту знали да фирма нема никакав бонитет? Да ли је тако морало да буде по коалиционом договору?

Одлуку о потписивању споразума је донела влада, на предлог Министарства финансија. Ми смо, као министарство, имали примедбе на овај документ од самог почетка. За нас у Министарству енергетике то је био наук, да убудуће за све компаније са којима разговарамо или треба да сарађујемо урадимо провере бонитета.

НИС-у је продужен рок до 2023. да рудну ренту плаћа по три одсто. Истовремено је НИС и ове године добио могућност да продаје регресирано гориво пољопривредницима због чега се остали трговци љуте. Да ли су то посебни уступци НИС-у и ако јесу зашто се то чини?

Мој став о рудној ренти је одавно познат. О закључку којим је продужен рок до 2023. требало би да питате Министарство рударства. Интерес Србије је да има профитабилно предузеће као што је НИС, али је исто тако интерес да кроз наплату рудне ренте држава има могућност да улаже у нове истраживачке пројекте.

Прописе о продајирегресираног горива за пољопривреднике донело је Министарство пољопривреде. Ми смо више пута рекли да нема разлога дарегресирано гориво не буде доступно на свим пумпама које имају обезбеђене одговарајућеколичине. Не смемо правити селекцију, нарочито када она фаворизује најјаче, којима такво фаворизовање није потребно, јер већ имају изузетан успех у пословању.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару