Читај ми!

Преносимо

Тијанић: Постали смо социјална установа

Кад је већ упропашћена претплата, боље је да идемо на буџет, уз европски мониторинг система, изјавио је за НИН генерални директор РТС-а Александар Тијанић. У условима кризе, РТС је постао социјална установа, каже Тијанић.

Сада већ и јавну кризу јавног сервиса Влада Србије одлучила је да привремено решава месечним уплатама од почетка године, јер износ прикупљен претплатом одавно није довољан да покрије минималне трошкове те куће. РТС има скоро четири хиљаде запослених и сарадника, од којих је хиљаду постало већ митологијски вишак.

Александар Тијанић каже у разговору за НИН да је за њихове отпремнине потребно 10 милиона евра, којих нема, а да суд на посао врати свакога кога је отпустио због нерада или штете коју је нанео фирми. Тврди да без смањења броја запослених РТС не може преживети. Као ни без привременог финансирања из буџета.

"Новац који добијамо није довољан ни за производњу ни за четири хиљаде плата. Сад бирамо - или производња програма или четири хиљаде плата без програма."

Слажете ли се с тим да се РТС убудуће финансира из буџета?

Кад је већ упропашћена претплата, боље је да идемо на буџет уз европски мониторинг система. Друга варијанта је да прогласимо банкротство почетком јесени. Јер, ја сад не видим како ћемо исплатити следећу плату. Влада нам даје помоћ од 1,7 милиона евра месечно, а наша плата је 2,6 милиона евра.

Како ћете вратити ту позајмицу и кад?

Никада. Нека дође Дачић и заплени камере.

Да ли је РТС-у неопходно да се на тај начин веже за буџет?

Није питање да ли је неопходно него да ли је нужно. Дуготрајна пропаганда против претплате и економска криза спустиле су наплату, која је за време мог мандата била и 5.700.000 евра месечно, испод два милиона. Ми не можемо да издржимо. Нешто мора да се мења. И то истовремено - да се смањује број људи, појефтињује производња, да се ради на принципима приватне телевизије. Наш информативни програм већи је од укупног информативног програма свих осталих телевизија, а у нашој продукцији ради 1.100-1.200 људи, што су сабрани Пинк, Прва и Б92.

Колико вам је новца потребно?

Можемо да живимо са 80 милиона евра плус до 20 милиона од маркетинга. Са суженом производњом и социјалним програмом за око хиљаду људи, можемо да преживимо и са 70 милиона, плус 15 од маркетинга. Има ли Србија у буџету толико за РТС? Нема. Да ли ће одобравање тог износа бити праћено неким захтевима оне владе која буде на власти? Вероватно.

Који механизам "одбране независности" треба да буде унет у закон?

Мора да се одвоји довољно новца. У закон морају да се уграде елементи који ће штитити безбедност куће, обезбедити стабилност и новац не сме да буде везан ни за један услов. Он мора да има проточан и јасан пут, као кроз бојлер. Треба да се зна да је првог у месецу уплаћено и колико. То су услови да неке будуће управе и директор могу да ураде обнову РТС-а, јер хтели - не хтели, ми смо у условима кризе постали социјална установа.

Уплата треба да буде таква да нам омогућава да плаћамо ПДВ, јер ми плаћамо ПДВ као да смо пиљарска организација. Треба обезбедити да рата на почетку године по ефективи буде иста као последња. Обезбеђење од инфлације, од курсних разлика, од разлика у ценама опреме и још много питања. Суштина је да свака влада, у било којој земљи, нађе начина да утиче на јавни сервис. И ако је све направљено по стриктним европским обрасцима, ко вам гарантује да ће руководство куће хтети да конзумира степен слободе која му буде стављена на располагање.

Могући су разни утицаји, али то не значи да не треба обезбедити проток новца. До сада су нама одобрили да нам генерално помажу до краја године, али сваког месеца доносе одлуку. Или, на дан државног празника закажу седницу на којој одлучују, а трезор не ради данима и ако нас сваки пут у 12 месеци закину по седам дана, они тим новцем раде два месеца... А људи траже своју плату. Ова предимензионирана кућа образац је комунистичког предузећа. Људи сматрају да су уговори о послу доживотни. Раде колико су расположени.

Шта треба да буде модел након две године, колико се најављује да ће РТС бити на буџету?

То мора да буде нека врста обавезујуће накнаде. Претплата чије ће плаћање бити законска обавеза. Сањам о хрватских 220 милиона евра, колико они скупе претплатом. А ми зарађујемо знањем. Две европске земље изнајмљују нашу опрему. Оспособљени смо за светску трку, али не вреди кад ми немамо да сипамо бензин у ауто.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару